Boleh ke makan Folid acid 2 biji sehari?

Skrg saya belum bukak buku pink lagi. Reason ambil 2 biji sbb xselera nk makan & xamek ubat tambah darah mcm Obimin/Iberet/ Zincofer. Xboleh nk makan ubat tambah darah tu sbb asyik muntah je sampai perut kosong. Risau babh xcukup nutrients. Skrg saya 9 weeks pregnant.

17 Các câu trả lời

Buat buku pink, kat situ nti dia test urin n drah sekali. Folic asid makan 1biji je sbb dh ckup 400mg . Terlebih nanti kencing kotor jd ssh pula. Nanti boleh tau awak tu kena makan iron apa. Kalau hb tk cntik ambek maltofer rasa coklat, ipar sy ambek 2biji as prescription doc sbb hb dia rendah. Sy buat buku pink ritu nurse bg obimin 1x sehari, sbb HB Cantik ja. Makan pagi pagi masa perut kosong and jrakkan 2 jam dari sebelum makan. Boleh mnum dgn air orange. Sy pon alahan teruk masa mengandung , asal makan je muntah tp still boleh makan. Alahan sgn bau je. boleh try error makan buah yg sesuai .

11mo trước

Beli sendiri. biasa depends pada tempt mereka akan bg yg jenis mana stu. Obimin pon bkn semua tmpt rasanya .

folif acid sebiji sehari je sis, folic acid bukan utk bagi baby nutrients, baby dapat nutrients daripada pemakanan ibu tu sbb kena makan buah-buahan dan sayur-sayuran, minum susu. susu x kisah pun jenama apapun janji susu, susu kotak Dutch lady pun boleh. sis try makan obimin sbb sy pun mcm sis jugak dulu asyik muntah2 sampai berat lost 10kg. sy ambil obimin msa pregnant 8weeks minum dengan air oren Sunquick kosong alhamdulillah sy x muntah. lagipun klu folid acid biasa tu dia x lengkap sgt, obimin semua vitamin dah ada.

next checkup rujuk doc dan nurse yg jaga awak bgthu betul2 yg ketiga2 jenis ubat dkt atas awak ckp tu xbleh nk telan dan buatkan awak muntah yg teruk. nnti doc akan sruh awak tukar ke maltofer tp maltofer awak kena beli dkt farmasi luar lah. Mcm sy nurse kk bg zincofer sy muntah bau mcm karat besi lepas tu sy bgtau doc dan doc tukar kn sy ke maltofer rasa coklat dan boleh kunyah.

11mo trước

awak minta tukar sis nnti next checkup. sbb setiap org xsama. ada yg mkn zincofer hb diorg low ada yg okay mcm tu.

Sebiji je cukup sis. Jangan ambil lebih kalau takde rujuk dr. Biasa kalau takde apa masalah, kita hanya perlukan 400mcg je acid folic sehari. Yang sebiji kecik tu pun dah 5mg. Dah terlebih dari cukup. Saya masa pregnant ke 2 pun memang takde ambil apa2 supplement lain selain acid folic. Masa trimester ke 3 baru ada makan neurogain. Bagus untuk perkembangan otak baby.

atas saranan doktor.. hari tu saya kena ambil folid acid nie 2 biji.. sbb doktor nk bg HB cantik.. HB memula prgnt 11.5/11.9.. tp, saya ambil 1 je.. sbb x sanggup nk muntah bila ambil 2 biji..

11mo trước

tu sbb sy makan 2 biji sbb saya mual teruk sgt. yg ni anak ketiga. kalini mmg mual yg sgt2 teruk. sbb tu sy xsure boleh ke mkn 2 biji. takut overdose.

Knpa amik 2 biji pula. 1 biji dah ckup tu tu pun yg extra akan kluar ikut kencing nnt.. ubat tambah darah smua takleh mkan amik je maltofer . Rasa coklet2…

11mo trước

Baby nak nutrient bukan dari folic acid. Dolic acid tu bukan bagi nutrient kat baby. Tu cuma cegah kecacatan mcm spinal bifida je. Nak nutrient mmg kena amik mknan. Saya awal kandungan pun muntah je tp saya jenis paksa makan biarpun selepas tu akan muntah balik. Atleast ade la amik mknan dari xde langsung. And also saya amik bnyak buah masa awal2 preggy tu.

Kalau tak blh telan obimin/iberet/zincofer blh rujuk pd doc ya. Nnt doc akan bg ubat yg awk blh telan. Jgn pandai2 sis. Sian baby nnt. Apa2 rujuk pd doc.

Ada yang kata maltofer ok sebab rasa coklat , mcm iberet obimin ni dia dh all in one dalam 1 tablet , sis bgthu kk mungkin akan dapat ubat lain

xprlu smpai 2 bji sis.. sy pom xleh telan ubt tmbh darah.. tp sy try mkn ubt to dgn sunquick tnpa gula.. alhamdulillah blh telan n x muntah...

1 biji sekali sehari je sis. Tak boleh lebih ya. Walaupun tak amek ubat lain. Folic acid tetap kena amek 1 biji sehari shj. Tak blh lebih