Bayi tidur waktu terbalik

Skrg pkl 8 pagi baru tidur untuk malam.. apa perlu buat supaya tidur anak kembali waktu malam ?? Waktu berjaga bayi 10 bulan berapa jam ye setiap kali bangun ?? #firstmom #bantusharing #ingintahu #seriusnanya #pleasehelp

7 Các câu trả lời

Perlu ubah semula rutin dan jadual tidur anak. Usia 10 bulan memerlukan 2x nap time. Anggaran wake windows 2.5hrs - 4 hrs. Bila menghampiri waktu malam, jangan overstimulate anak. Persekitaran rumah perlu dalam keadaan tenang. Bila anak overstimulate lagi susah nak tidur. Elakkan sebarang gadget 2 jam sebelum waktu tidur anak. Blue light daripada gadget ni yang membuatkan otak kita berjaga. Lepas tu kena tahu apa itu 'nesting'. Ramai yang salah faham 'nesting' ni anak tak nak tidur sebab anak bermain. Sebenarnya tidak. Saya sarankan Puan follow babylanguage di FB/IG untuk mengetahui lebih dengan ilmu tidur anak. Saya share juga sumber rujukan saya. Saya follow yang ni masa anak saya dalam fasa begitu https://www.whattoexpect.com/first-year/sleep/sleep-regression/ https://takingcarababies.com/sleep-regressions https://www.whattoexpect.com/first-year/baby-sleep-problems.aspx Harap membantu 🌹

1. betulkan waktu dia tido, jgn bagi dia tido dgn kerap waktu siang 2. tukar pampers sblm tido, bg dia selesa. kalau blh mandikan terus. kalau malam, nk mandikan pakai air suam ye 3. gelapkan bilik. bg dia tau bila keadaan gelap, itu masa dia utk tido bukan bermain 4. sembang² sblm tido ala mcm pillow talk. jangan main phone depan anak sbb bnd tu akan bt otak dia set utk berjaga dan dia tak akan tido. off screen masa dia nak tido. layan kjap la

Anak sy bawah setahun 2 kali nap siang. Nk bg dia tidur malam kena tahankan mata dia jap waktu siang. Maksudnya cuba panjangkan wktu dia berjaga siang sikit demi sedikit. Mcm anak sy maybe bawa dia berjalan tgk2 luar (misalnya pergi mall, zoo etc utk bg dia ralit tgk) sehari dua pn ok dh pastu mlm mesti dia penat. Kalau anak jenisntidur mana2 pn blh maybe susah sikit

Dari awal lahir di wad, tutup lampu jam 8 malam. Insya Allah anak akan biasa waktu malam adalah waktu rehat/tidur walaupun dia tidur petang bangun masa azan maghrib. Sempat lagi nak asuh anak tidur malam tu. Ibu bapa kena beri kerja sama. Tutup lampu. Tutup TV / radio. Makan malam awal. Solat pun awal waktu, senang nak tidurkan ank kot kita tertidur sama.

8mo trước

Tutup lampu jam 8 ke 9 malam adalah rutin famili abang saya, adik saya, diikuti dgn saya. Kakak saya pun dah buat sebab dah belajar perkara ni walaupun anak dah sekolah. Dulu dia belikan kids tab tu untuk anak sblm umur anak sekolah. lepas anak dia terlibat dgn pukul Rakan sebaya kat sekolah, dia learning dgn kelas terapi anak.

ank sy setahun lebih pun xmenentu. sy layan je ni.. berpusing2.. siang tido Malam berjaga.. Malam tido siang berjaga.. pastu pusing balik .. kalau tahan Mata sekalipun,tidur next Tu xkn Jadi tidur panjang.. akn Jd tidur pendek.. tetap Sanaa. mcm2 Cara dah buat. smua tak lut.. so sy layan je Jdi Zombi😆

2 jam setengah.. awak kne btolkn blek waktu tdo anak tu.. ubah slow2.. nant ble baby tbgn, ajak baby main lps 2 jam stengah try bg tdo.. mcm mne waktu tdo baby bley tbalik tu?

pukul 9 dah boleh masuk tido,sembang sembang sikit hari hari buat..nak keluar waktu malam tu korbankan je lah demi mendapat tido yang betul