Sy Mabuk Teruk

Skg 8mgu kehamilan..sebelum ni sy terlantar atas katil.. Xleh makan mnum langsung selama seminggu.. Mabuk sy dh beransur kurang tp still xleh nk makan mcm2 dan mnum dlm kuantiti yg sedikit.. Ada petua tak

11 Các câu trả lời

awl prgnt wktu sy tgh bkerja, perlu berulang alik dlm tmpoh 1jm, kja brdepan dgn pelanggan🤣 dlm keadaan mabok n mata & bdn rse nk tdo je. semua rse ade.. klu lunch break tu mg pastikan mkn xbiarkan perut kosong. lps tu ambik msa rehat 20minit, jd la...sy belajar dr diri sndri pn.. pnh terduduk dlm toliet muntah kuning😅 psl x lalu nk mkn perut msuk angin.dr situ sy ubh mind set sy. xnk lalu muntah kuning tu lg🤭mkn sikit tpy kerap tu yg sy buat. daily ambik nasi & lauk cuma kuantiti x byk. mkn buah & kurma.. ambik susu & cereal.. so far ok now 2nd tri. sy mkn dgn jayanya🦾. sy yg perlu ubh dri & pemikiran sy, sy sndri perlu utamakn kesihatn sy & baby😊

4y trước

awk pon semoga di permudahkan setiap urusan. awk sehat.. baby sehat♥️

Sy pun tngh alahan teruk... Bau makanan pun nk muntah, ikan dan ayam x leh mkn langsung.... Tp cuba jgk mkn nasi ngn sup... Sayur, dan buah, mkn folic acid dan minum susu ducthlady full cream, x boleh mkn pun paksa... Cuba ltk vicks dkt hidung dan tekak... Bg hilang mual...

Pada mula saya jugak mengalami benda Yang Sama... Tidak boleh makan.. xsmpai 5 minit mesti kluar semua yg makan... Last sy iktiar kerana perut lapar dan da masuk angin saya Cuba mkn gavicon. Alhamdulillah Lepas pd tue sy boleh mkn cuma mknan yg tlalu berminyak..

sy pun mcm tu sis... sy dh xtahu nk buat mcm mana lagi ... telan mcm2 dah tapi buang balik ... keluar air mata sy sis.. terbyg balik dlu sy kuat makan ... lah ni ... semua xde selera ... dh 8minggu 4hari ... letih sis 😞

saya awal2 pun x lalu nak makan..saya byk mkn buah, lps tu cari makanan yg kita boleh telan mcm bubur, menu sup2..awal2 ngandung dulu saya suka sgt makan oden dgn onigiri kat family mart..sanggup jalan jauh...

sy pn mse 5w...3 bulan lbih alahan teruk..mcm2 mknan x blh bau...sabun x blh bau...sy hanye bnyk baring je..smpai berat 7 kg turun...tp yg penting jgn kurang air...

Sy pun mcm tu, tp amal kan mnum susu friso mum & jus delima mamariam alhamdulillah skrg dh kurang. Mkn makin selera. Hb pun ok tiap kali check up, kencing tk kotor.

Saye 3bulan mcm tu .. lepas tu okay ... ni naik 5bln pulak jadi bLik 😂 cuma mknn bole jer masuk .. tp sekejap jelah lepas tuuu muntah2 aenjoy ur journey😉

awal2 mmg mcm tu..xpi kena makn .walaupun sedikit.mkn buah kalau tak lalu.sy dh 4 bulan baru xda alah..

Baru2 mmg mcm tu.mkn je sikit jgn biar perut kosong nti senang masuk angin..lelama nti ok lah..