susu

Nk tnya mommy2 .. kandungan sy dh 7w, sy xleh mnum susu.. mnum je mesti muntah blik, klu mnum jus buah2an blh ke?

18 Các câu trả lời

Sis kena faham antara jus buah buahan dgn susu..kandungan dan fungsi sgt berbeza..keduanya sgt bgus dan penting..sis kena amik keduanya..susu sgt penting utk pertumbuhan tulang...gigi bby..krn ada sumber kalsium dlm tu..pon penting utk elak cramp pd sis...sis bole pelbagaikn susu..klu xbole amik susu ibu hamil,bole ja minum susu kotak dutchlady coklat ke,kurma ke..susu pisang ke..klu xbole sgt,bole dptkn nasihat doc..mayb doc akn sarankan sis amik tablet kalsium...jus buah pn baik utk sis..kndungan vit c...

Sis boleh cari sumber makanan lain yg ad kandungan kalsium. Macam yogurt ke.. Sebab saya pon tak boleh telan susu. Loya. 😂 saya pon ada kawan yang tak minum susu langsung sepanjang pregnant. Sbb loya. Tp dia tak dek alahan. Cuma dia ambil buah, sayur, air kosong secukupnya. Alhamdulillah. Anak dia pon dh besar masuk 10 bulan. Apa² sis cuba dpt kan nasihat doktor ye.

Susu kalau skrang tekak tk blh telan susu pregnant blh mnm susu kotak,milo,susu soya apa2 yg bg calcium cukup pada kita.or tk blh juga blh mnm hl marigold dia lemak dan rasa cam vanila.sy 5bulan muntah2 tp hl blh telan kadang susu maeez.asal cukup calcium.or blh mntak kt nurse ubt calcium bantu tumbuhbesar baby kot2 still muntah lg

Jus buah-buahan boleh minum tapi sis masih kena cari sumber kalsium juga. Cuba susu coklat ke... susu strawberi ke... susu kurma ke... Yogurt. Sebab kurang kalsium boleh buat wanita mengandung mudah kena cramp. Jadi kat saya dulu, tak minum susu dapat cramp. Minum susu alhamdulillah tak kena.

Ape yg sy faham susu dan air jus lain fungsi dia.. Susu bgi baby ade calcium, kuatkan tulang2 air jus pulak bgi vitamin.. Sbb tu minum susu amat digalakan dan kdg2 air jus dlm kotak ade kandungan gula yg tinggi kalau buat sendiri lebih baik..

Cuba try susu yg berperisa coklat.. mungkin membantu.. & kalau buah- buahan better jangan jadikan jus.. nanti takut paraa gula xterkawal.. doktor nasihat. Sbb saya pun mcm awak.. mual bila minum susu

Cuba try fresh milk brand HL insyaallah sedap..sbb sebelum ni sye mmg tk minum susu dari lahir lgi..bila try HL alhamdulillah tekak boleh terima..

Jus buah boleh. Tp sebaiknya ambil juga susu utk kalsium. Sbb biasanya zat semua pegi kat baby. Kalau xboleh minum susu, cuba mkn pil kalsium

jus buah2 pun bagus tapi dia sumber vitamin c. susu ni kalsium.kalau tak boleh minum susu boleh makan pil kalsium.

Try ambil yogurt kalau tak boleh minum susu. Sy kire hari2 makan yogurt je sbb bile minum susu kembang tekak.. 😅

4y trước

Yg campur buah2 tu. Yg asli takut kecut muke tak xtahan masamnye. 😝