Sembelit dan meneran ketika membuang air besar

Hi sis, sy dh 40hari berpantang selepas czer, tp smpi skrg masih lg sembelit. Dr ada beri ubat pelembut najis tuk 14hr, soalan sy smpi (brp bulan) bila ibu bersalin czer menahan dari meneran dan bersin? Sy jgk minum air kosong 2-3L sehari, buah n sayur. Tq

1 Trả lời

bkn czer je normal pun mcm tu mmang slps bersalin ibu² akan ada mslh sembelit.. klau sy waktu pantang ritu minta suami belikan ubat cair najis lps tu sy x pakai dh ubat tu sy minum susu dutch lady full cream je utk lawaskan berak n bagus utk ibu bf anak..