alahan gatal

siapa2 ada pengalaman preggy alahan gatal2 penuh satu badan . boleh bagitahu apa y okayh ye . saya alaami alahan gatal y sangat terok 19weeks .

26 Các câu trả lời
Chuyên gia

Salam sejahtera puan, untuk makluman anda sekiranya anda mengalami alahan, cuba kenal pasti bahan alahan dan elakkan pada masa akan datang. Bagi ibu hamil, sila rujuk kepada doktor terlebih dahulu sebelum mengambil sebarang ubat atau krim untuk merawat alahan bagi memastikan ubat tersebut selamat kepada anda dan kandungan. Selain alahan, gatal-gatal ketika hamil juga boleh disebabkan oleh masalah lain seperti masalah hati yang jarang berlaku tetapi serius. Oleh itu, sila rujuk kepada doktor untuk kepastian. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

Wktu preggy anak 1st, bila dh hjung trimester ke2 badan mula gatal2 smpai la bersalin..Belakang, tgn, kaki,perut.. x layan sngat gatal tu risau kulit rosak. Skrg preggy anak ke2, 23weeks.. bdn pun dh mula rasa gatal2 tapi on off di area tertentu saja, tpi gagahkan juga x layan gatal tu sbb nak jaga kulit😂

5y trước

Sama anak first saya camtu .. bilaa anak no 2 nii gatal ni y kritikal .. tak leh tahan .. habis satu badann parut penuh huhu

Dulu sy garu2 mmg smpai naik merah tu biji2 kluar. Tapi sy last2 mmg x buat apa pun.. Ada jg cuba tapi last2 sy biar saja. Tapi sy nasihatkan bila mandi kalau rasa gatal perut, baik jgn garu.. 😬Sakit pedih. Mandi xpyh ada brush gosok waktu mandi. Mnyusahkn saja bila gosok kt perut. Kt blkg bdn xpa..

Sy pun gatal2 satu badan,smpai nak nangis sbb duduk je gatal..pakai la bj apa pun gatalnya mmg xleh tahan..dr pregnant 4 Bulan smpai bersalin gatal2 n miang..dh bersalin ni alhamdulillah gatal pun dh ilang,tp parut kat kaki X ilang la

5y trước

Sama sis tapi saya dah bersalin masih gatal2 lagi .. sedih parut banyak 😃

mcm mn nk hilangkan gatal2 tu sis? sy gatal celah peha...rs mcm kena miang buluh..lps tu kulit jd kering..bila garu jd pedih sbb melecet. doc bg ubat sapu je..bila kena air makin gatal n pedih

Sy pon gatal sampai naik biji2 satu badan..kulit kering.. sy sapu ni sis selepas mandi..sy sapu satu bdn.. alhamdulillah skrg gatal skit2 je..nampak bekas2 gatal😅..sy beli kat guardian

5y trước

Tq sis .. saya dah bersalin pon masih gatal tak hilang .. stresss pulak 😃

Saya pon same naik gatal, habis kaki 😥😥 pakai krim mcm² tetap sama org cakap lepas bersalin hilang sendiri. Harapnye begitu lah sebab tak tahan gatalnye 😭😭😭

1y trước

ya..biasa LPs bersalin hilang sendiri..Sy kena celah peha Ms mengandung anK no 2..pakai krim mcm2 xhilang...nak duduk pun xselesa sbb miang...last2 setiap Kali RS miang Sy sental ngn garam.. alhamdulillah menjadi..

Sy mengalaminya skrg sis... 😭😭Calar2 kulit ni garukk tiap mlm berjaga😔pkai pe pun tak jln... Krim klinik pun makin jdi2 cba pkai nivea creme ok skit... Pkai lotion biasa still gtl..

5y trước

Memang sis kene try macam2 sabun mandian .kadang aad serasi ada tak . Saya sampai parut terok satu badan hummm

Sy pun sama..masuk 7 bulan lebih naik gatal..tak tahan..p klinik doctr bagi ubat tahan gatal & cream..tp bila berenti je mkn ubat..gatal dtg balik😥😥

5y trước

Sama la sis bila makan ubat je hilang gatal ye huhu

hehe...sy gatal atas belakang je..garu2 jd sedap pulak..haha..tp suami suke garu guna jari, bukan kuku,katenye tkut sakit..sudahnye garu guna sikat je la. 😂😂

5y trước

Kann . Guna sikat puass tapi jadi kebiasaaan pulakk bila gatal sikit carikk sikat 🤣