PAP SMEAR

Siapa pernah buat ujian pap smear? Boleh ceritakan serba sedikit kenapa kena buat ujian ni? Apa kepentingan ujian pap smear ini? Langkah2 diambil sebelum buat ujian? Result okay ke tak? Buat ujian di mana? Ceritakan jgk pengalaman. saya yg mahu menambah ilmu. ?

3 Các câu trả lời

Pap smear, so mesti bukan time kita haid or mengandung. Pengalaman saya April 2019, before buat pap smear kena review Dr utk pasti kn takde sebarang jangkitan pada kemaluan or cervix. Sekira nya ada, Dr akan treat infection tersebut before the procedure tujuan nya utk mendapat kn sample yg bagus. And then 24 jam sebelum procedure tak d benar kn sex, tak boleh buat vaginal douching & better 10 days after period. Procedure pap smear sekejap je. Tak sampai 5-10 minit 😁 After pap smear akan ada lendir + darah sikit kesan pengambilan sample dari pintu cervix tadi. So better bawa atau guna pantyliner. Don't worry 😉 Result boleh dapat within 1 month. Tapi klinik akan call incase dorang dapat result yg tak okay utk tindakan pemantauan yg selanjut nya

saya pernah buat masa umur 40 tahun. buat ujian pap smear pada hari terakhir period. saya buat di klinik swasta, bayaran RM200 rasanya. jika masih bekerja dan berumur 40 tahun, kena pergi perkeso, percuma. ujian tu untuk mengesan kanser dan penyakit berkaitan rahim. lepas seminggu buat ujian, doktor kesan ada cycst 2 cm. tapi tak perlu risau sebab tak aktif. hingga sekarang cycst masih 2 cm.

Buat kt klinik LPPKN. foc. Wanita yg pernah buat sex. Trutama yg dh kwen disarankan buat. Sbgai lgkah awal utk kesan knser rahim. Buat time xpriod n xmgndung klau dlm msa sbulan lppkn xkol. Means result ok..😊

11mo trước

Maaf tnya,kalau keputusan ok mmg pihak lppkn tak call ya..