Tarik mengkarung

Share sikit tips nk elak "tarik mengkarung" time tido.sakit weh!! Urat bersimpul dekat kaki? korang biasa jadi x?

21 Các câu trả lời

If brlaku ms peknen ni..cramp itu prkara biasa..kne brsbr until brsalin...tiap2 mlm sis try mntk husben tlg urutkn kaki sis sblm tdo... Dlm ms yg sm..stiap pg try bersenam bg kurangkn rs krem kaki... Try search dkt utube..ada teknik senamannye..or ajak husben sesm attend antenatal class..dorg ada bg tnjuk ajar mcmne nk buat senaman bg selalu alami cramp or tarik mengkarung... dan juge pelbagai ilmu bg ibu yg pestime preggy dan ank pertm 😉✌

Selalu juga kene tp bila time kena tu sy luruskan kaki pastu..bengkokkan tapak kaki ke dalam/atas..mm...mcm mn yer nk explain..😅tp mmg berkesan..Alhamdulillah sakit tu hilang..yg ke 2 mengiring, kaki yg sakit tu bahagian ats..pastu angkat..mcm bersenam tu..mungkin puan bleh cuba 2 2 cara ni..

5y trước

Nasib baik berkesan kan...😁

Sy selalu kena n kena settle sendiri sbb pjj dgn husband ahaha. Klu kena serangan, sy angkat kaki tinggi lps tu regangkan lagi kaki tu, inshaAllah okay. Untuk mengelakkan kena tarik memgkarung tu, Sy sapu minyak anugerah sebelum tdo kat betis n tapak kaki. And bykkan minum susu. InshaAllah okay (:

Bru je kna pagi tdi... Suami tkde plk kat sblh nk mntk tlg. Tpksa thn regangkn kaki sndiri. Sy mula kna msk trimester ke3, dah 2,3 kali kna... Sbr jelah, haha... Petua: bykkn mnum susu, jgn bgi kaki dlm kesejukkan, jgn menggeliat kaki mse tidur & kna tggikn kaki dgn letak bantal mse tidur.

Sy Alhamdulillah slma mgndung 9buln tk pnh kne trik mngkarung ni... yg kne somi sy salu sgt dy kne mlm2... trblk plk 😂 ble sy da brsalin dy pn da ok... adoiii sian mlm2 msti mnjerit2 sakit...

Emm kena tabah n hdap jek sis.. Ade org ckp buh bntal kat kki bg kaki tgi skit, tp kdg2 da tdo, xsdar daa bntal ke mana, kaki ke mana. Huhuu... Pastu krem balik kaki nye..

Normal sis. Sy pn slalu kena. Sis cuba mnta suami urutkan buah betis dgn mnyk panas then tinggikan kdudukan kaki bila tdr, in sya allah x kena tarik mengkarung tu..

Minum susu, mkn yogurt cheese or mkn pil calcium, punca jd cramp sbb kurang calcium. Sy mkn yogurt dgn pisang, trus x kene cramp mase pregnant

Elak daripada mengeliat... Bila mengeliat tu yg dia tarik urat... Tapi bila bangun tidur tak sedar pun.. Tahu2 nak mengeliat je😂

Hahaha selalu kena time tido....melompat bangun bediri... alhamdulillah masuk 3rd trimester dah hilang tarik mengkarung....