hai mommy berapa lama ambil masa jahitan episiotomi untuk pulih bagi anda ?

SHARE PLEASE ..

13 Các câu trả lời

Sebulan juga lah baru yang betul-betul sembuh hahahaha. Bab luka jahitan saya macam agak mengada sikit,rasa macam eh tak baik2 lagi padahal sebenarnya luka da kering seminggu, feeling je sebenarnya macam tak baik2. Pastu almost everyday search pasal luka,google tips sampai ter ilusi yang gerak sikit boleh koyak, padahal tak pun hahaha. Nak cepat baik takpayah letak apa-apa selain ubat sapu doc bagi & pastikan tempat tu sentiasa kering,rajin angin-anginkan. Nak basuh air garam pun ok, tapi pastikan lepastu keringkan. 😄

5y trước

Tak sure ubat kuning tu sekarang dorang bagi lagi ke tak sebab saya ada juga tanya nurse masa lepas bersalin tu dorang cakap tak de dah , cuci je bahagian tu bersih bersih

Saya ambil masa seminggu untuk bengkak betul surut . Lepas tu minggu ke dua baru saya berani pegang untuk cuci bersih bersih tapi bahagian luar je . Masuk minggu ke tiga baru berani cuci bahagian dalam . Now dah dua bulan , jahitan dah fully baik tapi daging kat tempat jahitan tu still rasa keras lagi . Habis pantg masa tu pun jhitan tu dah elok .

5y trước

amin harap cmtulah.. saya smpai skrang xbrani lagi cuci bhgian dlm .. 😅

1-2 minggu je.. kalau jaga kerbersihan dgn elok so cepat laa tanggal benang tu.. n Luka cepat sembuh.. yg pnting if Dr Ada bagi ubat untuk cuci Luka selepas mndy better cuci untuk kerbersihan.. tapi if gi tandas ke cuci laa guna pencuci.. n pakai air suam.. kalau pakai air sejuk nanty ngilu..

5y trước

Rendam dengan air garam . Orang cakap tak sakit . Saya tak pernah buat . Tapi bagus untuk elak jangkitan and supaya luka cepat baik

2 mnggu dh baik kalau pandai jaga sis. Rajin makn buah sunkist selepas makan nasi tu buat pencuci mulut. Jngn biarkan luka tu lembab sentiasa keringkan, 10kali tukar pad 10kali lah keringkan ye baru boleh pakai pad balik. InsyaAllah akan kering dan cepat baik.

5y trước

Haaah bagi kering lap pakai tisu toilet tu lepastu kipaskan kejap je seminit mcmtu pun dh okay. Asalkan tklembab. Kalau lembab bakteria suka lg lambat baik. Tkpe ikut mana sempat je asalkan sis sentiasa jaga sampai tkrasa sakit da

Saya rasa seriyau tu 2-3 minggu, sekarang dah sebulan alhamdulillah dah rasa selesa. Saya guna air rebusan manjakani and makan oren sunkist nak bagi pulih luka

Jgn letak ap2 ubat slen ubat kuning yg dbagi hospital. Tkut benang cpat reput jahitan blum trcntum spnuhnya. Nasihat nurse..

5y trước

Hosp xbg ubt kuning pun... Uhuuuu. Tp da bli sendiri kat farmasi

pkai krim ni cepat sembuh luka..luka laparoscopy sy brnanah haritu pkai krim ni cepat jew sembuh..

1 week dh ok..sentiasa pakai mnyak herbanika NR..titik kat pad..kejap dh baik dan selesa..

5y trước

Ye titik ja kay pad..x payah sapu direct sbb awal2 masih ngilu kn..

2minggu je.. Sy lepas mandi sy akan letak ubat kuning lepastu keringkan dpn kipas.

5y trước

Suruh suami pegang kejap 🤗 dlm 5 minit je nak buat tu hihi

Saya nak dekat sebulan sbb boleh tahan banyak jugak jahitannya..

5y trước

Biasa jee sis..nak2 kalo first time mom kan..kite xpernah kena lagi..kapas sis celup dalam ubat kuning pastu perah kat kawasan luka xpun sis beli bekas spray utk pastikan semua bahagian kena..biasa bahagian dalam tu yg lambat skit