Jahitan bersalin normal

Kebiasaannye jahitan ni ambil mse brp lama ye utk baik? Mcm mana nak bg cepat pulih?

2 Các câu trả lời

Salam... Biasanya dlm 2minggu sis.. Utk bg cpt pulih, dalam pemakanan kita msa dlm pantang kena ada protin vitamin dan serat... Protin dr sumber ikan blh mpercepatkan pertumbuhan tisu kt kwasan luka, vitamin buah buahan dan serat pulak dr sayuran utk elak sembelit.. Pastu kena pastikan tempat luka sentiasa bersih.. Lepas kencing kena lap kering2 dan tukar pad selalu.. Jgn pakai yg sama selepas kncing tkot bacteria... Bacteria suka tmpat2 yg lembap.. Elak guna sembarangan ubat tkot tali cpt reput sebelum luka tu bcantum.. Biasa org tua2 suruh rendam/basuh dgn air garam... Mgkin pedih ckit... Pastu kena tiap2 hri cek luka dgn cermin.. Tkot ada benang tcabut/nanah atau kmerahan atau bau busuk... Klau ada kena cpt2 pergi klinik dptkan rawatan😘

5y trước

Ok. Wc😊

Dua minggu dah okay dah . Selalu minggu first susah sikit nak bergerak sebab luka tu bengkak lagi . Kalau ikut doc , tak boleh sapu apa apa ubat untuk elakkan benang tu reput lebih cepat dari tempoh yang sepatutnya supaya luka tu dapat di grip dan melekat rapat . Tapi kalau awak selalu ada masa sorang masa pantang nanti boleh selalu bagi luka tu dalam keadaan kering , ada orang pi kangkang depan kipas . Saya tak buat sebab saya tak boleh nak bayang macam mana nak mengangkang macam tu sebab darah nifas saya banyak . Lagi satu kalau ikut bidan urut rendam bila mandi air herba tu atau rendam denagna air garam suam . Tak tahu berkesan ke tak . Jangan jalan lasak sangat takut terkoyak atau terbuka