Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Sai Sudha, Pakar Obstetrik dan Ginekologi, di Pantai Hospital Ampang

Setiap ibu pasti inginkan perjalanan kehamilan yang sihat, namun menurut kajian, 10-20% ibu hamil mengalami keguguran. Adakah anda pernah melalui keguguran? Apakah punca keguguran? Bagaimana cara untuk mengelakkan ia berlaku? Apakah tanda-tanda awal keguguran? Jom tanya segala soalan berkaitan topik ini terus kepada pakar jemputan kami, Dr Sai Sudha, Pakar Obstetrik dan Ginekologi (O&G), di Pantai Hospital Ampang pada 22 Jun 2022, Rabu jam 3 petang. *NOTA: Segala persoalan di luar daripada waktu dan topik yang ditetapkan akan dibuang atau tidak dijawab.

Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Sai Sudha, Pakar Obstetrik dan Ginekologi, di Pantai Hospital Ampang
14 Các câu trả lời

Hi Dr, adakah spotting ketika hamil salah satu tanda awal keguguran?

2y trước

Hi Pn. wanita hamil tidak harus ada pendarahan. Jika ada spotting berterusan, sila rujuk Dr untuk pemeriksaan.

Dr, benarkah buah nenas muda boleh menyebabkan keguguran?

2y trước

Welcome 🙏🏻

Jika kurang selera makan , adakah itu salah satu faktor keguguran ?

2y trước

Hi Pn. Kurang selera makan adalah antara simptom awal mengandung akibat daripada perubahan hormon yang berlaku. Ia tidak secara langsung sabit dengan keguguran.

Pada usia bilakah boleh scan baby utk confirmkan pregnancy?

2y trước

Hi Pn. Selepas miss period 2 minggu and UPT positive, boleh scan. ie jangkaan kandungan 6 minggu keatas