Tembikai Merah

Sesetengah orang cakap tembikai merah tak elok dimakan atau dibuat jus untuk diminum pada trimester 1..betul ke? Rasa nak makan tembikai da lama nie..

19 Các câu trả lời

InshaAllah ok je sis. Sy morning sickness teruk 1st trimester. Mknan gantian sy tembikai. Benda lain xbole masuk. Tembikai ja sy mkn. Setiap hari mkn. Sepanjang mengandung sy minat mkn buah. Hari2 kenyang dgn buahan.

Elok je sis..sy mkn dr awal pregnant sampai skrg 36week dah beratus tembikai agaknya..😂 hb sentiasa cantik x pernah bawah 12.. lagi cuaca panas ni..mkn je tembikai..so bdn x kurang air 💪

Mungkin ikut pd keadaan badan masing2..tapi bg saya ok je lebih2 lg pada mummy yg kurang minum air, bagus makan tembikai supaya badan tak dehidrasi..yg penting berpada2 dlm pemakanan..jgn diikutkan nafsu 😊

4y trước

Sama2 sis..tembikai pun bagus utk kurgkan panas dlm badan kita..good luck mummy..enjoy the pregnancy moment 💓

yg asma sahaja jgn kerap makan x blh.. huhu. sy peminat tegar tembikai merah huhu dpt rasa gitu2 je x blh kerap makan. time panas2 cam ni sedap pekene tembikai wooo..

Boleh jek makan . Cuma berpada pada la . Sy dari 1st trimester smpi lani seminggu sekali mesti makan or minum tembikai . Alhamdulillah baby sihat jek .

buah takpe kot, kalau jus pun jangan tambah gula lagi. Takut gdm hihihi Tapi sya start makan tembikai uk 16weeks smpai skarang 32weeks..

Serius ke.. Bru tahu... Sy awal 5w mnum jus tembikai n mkn buah tembikai cm biasa... Uhuhuhu sbb ape xle mkn ... Ok da taw trus x nak mkn lg..

4y trước

Sy pon x sure sis 😅 tu yg sy try tnya btol ker x. Ramai bg pendapat ok jer mkn tembikai.

Xde lahh. Time 1st trimester la sy mkn tembikai bnyk okeyy jee. Tmbikai dpt tmbh kn air ketuban.

Okey je mkn sikit, saya mkn time rasa lapar. jgan bantai sebiji terus sekali gus sudah😂😂

Xpenah dgr plak, sy selalu jgak minum jus tembikai mase preg dulu..boleh tau sbb ape x elok?

4y trước

Ada la jg dgr kata org tua2. Katanya x elok sbb br lg. Klo da 4bln ok dah. Sy ok jer. Tp sbb kan teringin mkn tembikai tu sy try tnya btol ker x 😅 Apa2 pon tq sis 😊