URUTAN SANGKAK

Hi semua. Saya nak tanya. Pernah dengar urutan sangkak tak? Urutan yang naikkan peranakkan/rahim (betulkan saya kalau saya salah). Jadi soalan saya, perlu ke urutan ni sebelum kahwin? Katanya urutan ni bagus untuk mereka yang selalu senggugut bila period. Tapi, ada yang cakap time anak dara tak bagus buat urutan tu. And, kalau dah terbuat urutan tu, ada effect apa apa tak? Minta tolong advice Dan guide saya. Terima kasih. #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

14 Các câu trả lời

Ibu saya jawa ayah saya melayu melaysia. Jadi saya adik beradik biasa diurut dr zaman sekolah. 3-4 bulan nanti ada sedara ibu datang urut kami adik beradik sampailah kami besar da beranak pinak. Apa yang saya nak share berurut ni memang bagus. Badan akan jadi segar & ringan. Tapi makcik yg urut tu datang setiap kali sampai masa untuk mengurut kami adik beradik. Sehingga dah kawin pun even dah beranak dua pun masih sihat dan kuat dia untuk memgurut. Semasa saya anak dara, setiap kali nak urut, dia akan cakap ‘makcik urut badan je..perut kau peranakkan kau makcik xmau sentuh..”bila saya kata perut saya besar tapak tangan je xpayah la skip..lagipun saya memang ada masalah senggugut..ditempik saya kata “anak dara kenapa nak diurut perutnya. Senggugut pun xbole diurut..dia amik batu sungai dipanaskan dan tungku di perut & bawab betis.. buat setiap kali datang bulan, biar lancar darahnya, biar lega perutnya..Nanti da kawin beranak makcik datang urut..”jadi dia hanya urut satu badan guna minyak yg dibuat sndri. Jadi lepas saya kawin, 3bulan lepas tu saya hamil & alhamdulillah da ada 2 anak. Rupanya sengkak ni dibuat untuk naikkan peranakkan & menjarakkan kehamilan. Dia kata anak dara kalau buat kje berat atau terlalu lasak peranakkan boleh jatuh, tapi bukan macam org beranak katanya.

2y trước

WAH! SERONOK SAYA BACA. SAYA DAPAT ILMU SECARA TAK LANGSUNG. TERIMA KASIH SHARE DENGAN SAYA 🙏

Ini pengalaman saya ya. Saya selalu sakit tapak kaki, setiap malam husband tolong urut sekadar tolong melegakan. Period saya teratur tapi senggugut mmg ada every month. Dari saya umur 12 sampai saya dah 28. Pada bulan 3, mak bawa saya berurut dgn seorang makcik yg dah biasa urut org lepas bersalin dan sebagainya. Dia tanya dkt mana sakit dan saya tunjuk kan tapak kaki. Tetapi dia urut dkt area rahim. Gerakan tolak ke atas. Tak pasti saya itu urutan apa hahaha tapi lepastu rasa sakit kaki tu hilang Tetapi yang penting bulan seterusnya iaitu bulan 4 saya tak dtg period 😂 dan upt positive. Alhamdulillah. Maybe urutan yg dia buat tu betulkan rahim ke apa saya tak sure la. Tapi sepanjang saya anak dara, saya tak pernah urut area perut/rahim.

Anak dara xperlu pon sengkak sengkak ni.. sengkak ni biasanya org buat bila peranakan jatuh.. cth org yg dh kahwin , org yg dh bersalin , ataupon ada sesetengah anak dara yg mmg atlet atau aktif sukan biasanye ada risiko utk peranakan jatuh.. Tp klu selain dr tu xperlu nk sengkak2.. nti peranakan jd lebih tinggi dan utk anak yg dh sengkak sebelum kahwin lg , risiko nk dpt bby susah tu mngkin ada.. sbb awk dh naikkan peranakan sebelum diusik lg.. jd peranakan tu dh di kedudukan tinggi.. dibuatnyer pulak jenis bakal suami tu pancut jenis xkuat , xsmpai pula sperm tu masuk ke dalam..

2y trước

Kenapa saya nak nangis ye baca komen yang ni 😢😢😢 tapi apa pun, terima kasih sebab share ilmu dna info dengan saya.

Sis kalau ada masalah senggugut better jumpa pakar sakit puan. Atau sis boleh luangkan masa baca sikit utk baca article ni. Boleh tau apa punca senggugut & apa perlu buat. Sebab setahu saya sengkak tu bukan rawatan untuk masalah senggugut. Sebab sengkak tu untuk naikkan peranakan untuk ibu2 yg baru lepas bersalin. Semoga bermanfaat ye sis.✌🏼 http://www.myhealth.gov.my/senggugut/

2y trước

Alhamdulillah. Terima kasih sudi explain and share article dengan saya. Sangat2 appreciate.

Biasa sengkak ni lps bersalin sis. Saya pun senggugut bole kata teruk juga tiap kali datang bulan. Tapi xpernah berurut. Just tuam dengan pack panas je. Lagipun senggugut ni bukan sebab kita punya peranakan jatuh ke. Kecuali ibu lps bersalin memang tukang urut akan sengkak. Tu pun dia akan buat msa da hari ke 27 ke atas.

2y trước

Tp utk kes sis ni sebab senggugut. Senggugut bukan punca peranakan jatuh. Dan kalau bukan sebab peranakan jatuh xperlu pun nak sengkak2.

Sy org jawa jd family mmg kuat berurut. Bagi sy takde masalah pun nak urut before kawin lagi2 kalau awak jenis aktif sukan. Sy tak sempat urut before kahwin pastu pregnant tapi gugur pulak. Lepas gugur tu baru sy urut sengkak, alhamdulillah kandungan kali ni kuat. Taktau ada kaitan ke tak tapi tak salah nak ikhtiar.

2y trước

sama la sis, saya time anak dara bila balik kg 2-3bulan sekali mmg akan berurut. sambil² tu mmg klu tukang urut rasa peranakan mcm jatuh dia akan naikkn peranakan saya. so far saya lagi selesa bila dah naikkan sbb badan jd lebih ringan. kawen time pkp dekat 1 tahun x urut mmg badan lunyai. 3bulan lps kawen baru dapat urut balik baru la selesa balik badan tu

sy sebelum kawen 3 4 kali urut sangkak sbb byk kali jatuh terduduk, dan selalu sgt angkat berat .. bila period mmg sakit sampai pernah admit ward sebelum ni.. skrg tgh pregnant anak first .. bg sy takde masalah pun urutan ni.. lgpun fmily mmg org jawa mmg kuat berurut

1st pregnancy saya gugur and pantang macam org bersalin. Ada buat urutan sengkak. Saya yg sengkak, adik ipar pregnant dulu. Saya selang few months baru merasa pregnant balik. Kata bidan, lepas sengkak senang lekat tp masa tu saya redha je. Just nak healing cepat.

kalau masalah segugut, better xyah la awak buat urutan tu..segugut tu bukan disebabkan peranakan jatuh. unless peranakan betul2 jatuh, baru la kena urut ..sy dlu masa anak dara, 2 kali urut sbb peranakan jatuh,

bagus mengurut awal2 time anak dara, saya dh biasa dari ank dara , mak saya memang suka panggil org urut dtg rumah dgn sy2 skli berurut smpai la saya nk tunang dn nk dkt nikah, 🥰 Alhamdulillah rezeki awal

2y trước

Oh macam tu. Ada baiknya lah. Baik faham