kandungan 3 bulan

Hi semua.. Saya nak cerita.. Saya mintak maaf kalau saya ada salah silap.. Kat sini saya cuma nak kongsi cerita... Saya kerja dari pukul 7:50-6:15 ... Kerja berdiri.. Rehat 15minit dengan ½jam... Jadi.. Waktu rehat 15 minit pagi saya makan... Waktu rehat ½jam tengah hari.. Memang saya baring.. Sebab saya tak larat... Harini... Saya macam rasa anak bergerak.. Tapi tak la kuat.. Dia cuma macam denyut sekejap sekejap je.. Tak bergerak.. Tapi rasa la.. Tak tau macam mana nak cerita.. Lepas tu.. Kebelakangan ni kerap mengeras.. Asal petang je dia mengeras ... Bila saya usap perut.. Rehat dan duduk seminit macam tu .. Hilanggg... Hmmm.. Harini saya risau sangat... Sebab dengar orang cakap anak kerap mengeras boleh gugur... Hmm 😭 saya tak nak gugur lagi 😭 saya sayang anak saya 😭tapi mengeras tu tak lama.. Sekejap sekejap je... Bergerak tadi tu je yang lama.. Dia cuit cuit perut saya.. Saya tekan tekan la sikit macam main dengan dia...ada la tindak balas dari dia.. Tapi....ada ke ibu ibu kat sini kandungan 3 bulan,, Pernah rasa mengeras kat perut x?? Dan baby ada gerak ke??? Ke perasaan saya je 😫 sebab terlampau obses dengan kandungan 😭

18 Các câu trả lời

macam saya sis perut selalu mengeras sejak masuk 4 bulan.. tapi sekejap2 je.. saya tanya ibu yang ada pengalaman cakap normal.. kalau mengeras sekejap2 tu.. tapi kalau mengeras lama dan sakit kena jumpa doktor.. saya cek kandungn dekat kk pun doktor cakap takda apa2 masalah.. inshaAllah takda apa.. semoga Allah lindungi kandungan sis dan semua ibu2 yang tengah pregnant.. yang baby gerak tu memang awal2 tak rasa sangat.. saya waktu 16 minggu dah strt rasa dia tendang tapi slow.. sekarang dah 19 minggu lagi kerap dia menendang dan kadang2 rasa macam dia pusing..

4y trước

sama2 sis.. saya pun ada pengalaman gugur jugak sebelum ni.. ni pun kandungan kedua.. saya faham perasaan sis sebab saya pun macam tu jugak bila rasa tak kena sikit dah risau.. sebab selalu dengar pengalaman orang baby meninggal dalam kandungan tanpa sebab.. inshaAllah takda apa tu.. tapi kalau sis rasa sakit terus ke hospital..

saya rasa, awal2 kandungan ni takde masalah kalau rasa tak bergerak sebab baby kecik lagi. kalau dah 5 bulan ke atas bila dah kira tendang tu baru patut risau. saya baru 5 bulan pun tak rasa apa2. rasa cramp sakit sikit2 tu biasa, baby nak membesar. In sha Allah, doa yg baik2 dan positive. Makesure makan dan minum jaga. saya doakan Pn n baby sihat selalu.

4y trước

kandungan 3 bulan, rasa mengeras tu mcm mna? saya tak berapa faham. rasa cramp ke?

Sis kje berdiri mng bby kurg gerk.. sb sis dlm kepenatn.. kje kilng mmng mcm tu dpt reht pn kjap.. cba sis bgi reht secukupnye insyaa allah bby akn bgi respond nti.. jgn risau..fktor mngeras xde kna mngena bby akn ggur.. cma jgn bgi bby stress jew tu yg dye mngeras.. cba mnum air sejuk.. nti dye akn bgi respond.. doa yg baik2 ye sis.. jgn risau okey👌🏻☺️

4y trước

Tapi dia begerak.. Macam tolak perut.. Tapi tak kuat.. Slow je.. Baru start semalam banyak kali... Sebelum ni pun ada... Cuma macam tak rasa sangat.. Cuma kebelakngan ni.. Start mengeras.. Tu risau tu.. Terima kasih ye sis...

sy pown baru 3 bulan awk. kalau dari pagi sy bangun sy sarapan pastuh buad semua keje kat rumah then bile time sy nak rehat. sy baring2 ade rase mengeras lah die macam bedenyut2. try tanya mak sy tapi mak cakap normal sebab baby dalam proses nak membesarlah. tapi taktahu lah pada pandangan ibu2 lain. tapi okylah ade mengeras kira baby ade reaksi.

sememangnya sewaktu mengandung, perlu kurangkan berdiri sis sebab tenaga kita makin diperlukan nak tampung berat perut.. kak ipar saya kerja lebih kurang sis kena banyak berdiri..dan dia ambil keputusan untukk berhenti sementara .. sis boleh rujuk doktor dan cerita permasalahan sis, semoga doktor boleh bagi pencerahan yang betul :)

4y trước

Tu lah... Macam saya ni ada komitmen.. Jadi susah nak berenti..

sis perlu banyakkan berehat .. satu sebab bby kerap mengeras sbb terlalu penat .. ikut pengalaman saya anak sulung dari 3bulan sehingga 34w (bersalin) mmg mengeras je.. 3 kali masuk hospital sbb kerap mengeras.. nak kepastian pergi lah klinik / hospital 😊

4y trước

mengeras macam perut menegang je

Saya kurang pasti sis. Sebab setakat 1st pregnancy experience saya, saya pun kurang rasa anak bergerak. Risau juga. Bila dah week 20 lebih baru rasa pergerakan anak, tu pun tak kuat. Tapi Alhamdulillah, selamat semuanya.

Salam... Adik saya yg x bekerja duk rumah pun anak dr awal pregnant asyik mngetas... Ni dah 37 week skrng... Masih lg mngeras.... So jgn risau sgt... Banyakkan doa kat allah... Sbb sy pun perut slalu ngeras je dik

4y trước

Wsalam... Kalau macam tu lega saya dengar.. Sebab saya risau.. Saya pernah gugur anak sulung haritu... Saya risau jugak.. Tanya kawan kawan.. Banyak cakap baby mengeras ni tak elok.. Tu saya takut...

kalau sis penat , baby pon ikut penat . so sis kene banyak berehat . jangan stress . macam sayaa , sayaa banyak stress nangis pesemua da terikut at anak pulak , asyk meragam jee .

Kerja ape tu?? Siannya awak lama kene berdiri.. Xboleh duduk ke pakai kerusi tinggi sambil buat kerja? Cuba bincang dgn bos mesti dia faham.. Apa2 pon sy doakan awak n kandungan sihat..

4y trước

Alahai kesiannyaa...lama sgt kene berdiri tuu.. Dala awak baru 3 bulan.. Ckp lagi sekali la dgn bos suruh dia tukarkan awak dkt bahagian lain ke yg boleh buat keje sambil duduk..