Masalah sembelit

Hi semua.. ada tak ibu2 yg mengalami sembelit? Lepas masuk trimester kedua ni sukar nak buang besar.. dah berhari2 rasa nak buang tapi tak dapat.. Dah mkn buah dan minum air tapi akan muntah balik.. ada apa2 cara atau supplement yg ibu2 consume tak?

5 Các câu trả lời

mse trimester 1 sy mcm sis jugk paling lama xmmbuang 5hari uishh..mmng sentiasalaa xselsa bila dpt mmbuang smpai darah haishh...msuk je trmster ke2 alhmdulillah xde mslah susah mmbuang da...sy bnykkn mnum air msak 2L sehari,buah pon mkn everday,ubt jngn tinggal..

samala. dh try buah pun xjln. ble dh smblit mula la sakit bila membuang. kwn suggest minum susu. so try anmum. lps minum je terus memulas nk membuang. cuci perut rupanya susu ni 🤭🤭cuma mslh sy xsuka plak minum susu preg kali ni.

saya cuma ambik ubat yg KK bagi je - folic acid, vit b complex, ferrous fumarate dengan vit C.. tiap2 pagi mesti ke toilet

Saya makan kapsul minyak kelapa dara,okay la buang air tu,tak la sembelit dan bangun pagi badan ringan

1d trước

boleh sis...sy sejak 12w makan,tapi kalau ikut ibu2 yg lain ada yg sejak 6w da mula makan,bagus juga untuk mudah bsalin

sy pun sembelit, doctor bg lactulose je makan setiap hari ..

2d trước

lactulose yg hosp bg sng mmbuang, kalau yg beli kt kedai susah sikit ..kne mkn 2-3 kli bru mmbuang.. lain brand