xnak vaksin anak & xnak ambil perancang

sblm tu jgn kecam sy.. sy bkn anti vaksin & bkn xsyg anak.. cuma xnk bg suntikan imunisasi atas sbb2 peribadi sy jg xnk ambil prncg sbb xkisah beranak rapat.. usia pun xmuda sgt klu nk jarakkan kehamilan sy baru melahirkan anak 15 mac lalu.. vaginal delivery (vaccum & episiotomy) soalan sy, knp kita d lrg beranak rapat? byk yg rapat sy tgk ok sj kedua, klu rzeki mgandung lg, ada mslh x utk buka buku pink jika anak first x ambil suntikan imunisasi

17 Các câu trả lời

Saja la nk share cerita, adik nenek sy beranak 9 org. Sblm anak ke9 tu ada gugur sorg sbb terlalu rapat. yela org zmn dulu2. husband dia pun jenis mentaliti "anak tu kan rezeki". Ingat ya, anak mmg rezeki tp perlu disusuli dgn perancangan kewangan yg betul dan usaha dr ibubapa ya. Kesian ya dh susah melarat anak xckup makan minum dan pakaian. Ok berbalik pd citer td, lps gugur Dr dah nasihatkan dia utk jarak tp tetap degil dan termengandung lg. Akhirnya anak ke 9 ni cacat bedridden. Bergolek2 xdpt jalan berckp semua. Ditakdirkan suatu hari maknya pegi dulu. Adik beradik mana la sanggup jaga mcm mak sendiri jaga kan. Yg sulung2 semua da kawin. Tinggal hat adik2 pulak lelaki semua budak mentah masih otak nk enjoy bagai. 2,3 hari slps kematian mak, budak tu meninggal seorang diri dlm bilik air dgn x berbaju. Barangkali dia terjatuh dan tiada siapa tau. Allah maha adil utk adik ni pergi bersama ibunya. Overall kisah ni, anda boleh nilai sendiri masih nk bersalin rapat2 atau x. Dan sy punya mindset, fokus anak yg berkualiti bukan kuantiti itu lebih penting. Mcm akak kat bwh ni kata. Weyy sorg anak je pun belanja besar weyy.. tu blm takdir dpt anak OKU, Autism ke apa mcm anak sy. Nk hantar terapi sana sini semua duit tau. Bli pampers, susu semua tu dgn kos harga brg sekarang yg MasyaAllah, dgn nk handle sorg2. Sana nangis sini nangis, mak ni rasa nk belah2 badan bahagikan tugasan