xnak vaksin anak & xnak ambil perancang

sblm tu jgn kecam sy.. sy bkn anti vaksin & bkn xsyg anak.. cuma xnk bg suntikan imunisasi atas sbb2 peribadi sy jg xnk ambil prncg sbb xkisah beranak rapat.. usia pun xmuda sgt klu nk jarakkan kehamilan sy baru melahirkan anak 15 mac lalu.. vaginal delivery (vaccum & episiotomy) soalan sy, knp kita d lrg beranak rapat? byk yg rapat sy tgk ok sj kedua, klu rzeki mgandung lg, ada mslh x utk buka buku pink jika anak first x ambil suntikan imunisasi

17 Các câu trả lời

birthday anak sis sama dengan saya 🤭😝 nak vaksin atau tak tu hak peribadi. bukan hak kita, tapi hak anak. jadi study betul2, bincang betul2 pros & cons dengan suami. kalau betul2 sis rasa yg vaksin tu bawa lebih banyak mudharat dari kebaikan, dan sis ada ikhtiar lain untuk jaga kesihatan anak, inshaAllah sis dah tunaikan hak anak kat situ. dilarang beranak rapat2 tu banyak faktor. mainly, pregnant 9 bulan, bersalin, menyusu, semua tu bagi impak sangat besar kat badan kita. 2 tahun yg doktor suggest tu untuk bagi masa badan kita heal dulu sebelum pregnant yg seterusnya. kalau sis nak juga beranak rapat, kena plan betul2. jaga pemakanan, regular exercise untuk bina semula otot, jaga stress level sleep cycle etc. semua tu akan bantu speed up healing and prep badan untuk next pregnancy. selain tu suami pun kena main peranan besar, plan strategi mcm mana nak urus anak etc nanti. tak ada masalah buka buku pink kalau anak tak ambil vaccine. sebab kerajaan tak wajibkan vaccine, and KK/hospital gov tak boleh reject patient.