xnak vaksin anak & xnak ambil perancang

sblm tu jgn kecam sy.. sy bkn anti vaksin & bkn xsyg anak.. cuma xnk bg suntikan imunisasi atas sbb2 peribadi sy jg xnk ambil prncg sbb xkisah beranak rapat.. usia pun xmuda sgt klu nk jarakkan kehamilan sy baru melahirkan anak 15 mac lalu.. vaginal delivery (vaccum & episiotomy) soalan sy, knp kita d lrg beranak rapat? byk yg rapat sy tgk ok sj kedua, klu rzeki mgandung lg, ada mslh x utk buka buku pink jika anak first x ambil suntikan imunisasi

17 Các câu trả lời

Buat ikut kata hati awak la sis. Anak awak, sakit pening awk yg tanggung. Ada mak ok je taknak vaksin anak kan. Zaman dulu2 suah je kat dr bagi vaksin tak tanya banyak, hidup memasing. Tapi org blh argue dulu takde internet. Gitu lah. Yg vaksin, yg tak vaksin semua buat research sendiri. Tapi sy nak bgtau la sikit, jgn ikut pendapat orang saja. Fikir masak semasaknya sebelum buat apa keputusan untuk baby awk. Sebab nyawa dia tanggungjawab awak, bukan kami. Jadi make sure you got no one to blame lah including yourself. U buat keputusan, u tawakkal. Apa pun keputusan you. Pasal beranak rapat2 tu pun atas awak. Kalau badan awak mampu, no hal. Czer ke normal. Again, Think through. Sebab kalau apa2 jadi kat awak, impact dia kat keluarga dan baby awak. Jadi tanya dan observe badan sendiri. Taknak ambik perancang tak apa, tapi before mengandung pergi check dulu badan awk mampu ke tak mampu. Especially czer lah ya. Tapi kalau mcm awk ni normal episiotomy ok la kot ek. Check your mental wellbeing juga. Jgn nak samakan dgn zaman mak2 dulu yg beranak rapat ya. Lain sis zaman dulu dgn sekarang cabaran dia. ✌🏻

4t trước

betul setuju 🌷