xnak vaksin anak & xnak ambil perancang

sblm tu jgn kecam sy.. sy bkn anti vaksin & bkn xsyg anak.. cuma xnk bg suntikan imunisasi atas sbb2 peribadi sy jg xnk ambil prncg sbb xkisah beranak rapat.. usia pun xmuda sgt klu nk jarakkan kehamilan sy baru melahirkan anak 15 mac lalu.. vaginal delivery (vaccum & episiotomy) soalan sy, knp kita d lrg beranak rapat? byk yg rapat sy tgk ok sj kedua, klu rzeki mgandung lg, ada mslh x utk buka buku pink jika anak first x ambil suntikan imunisasi

17 Các câu trả lời

Saya pun tk vaksin anak pertama saya , skrg usia dia 1y4m .. checkup dia masa sebulan je lpstu sy dh tk bawa ke kk dh .. saya pun tk amik perancang juga , bersalin first secara e-czer.. Skrg tgh preg 34w ank kdua , masa buka buku pink misi/doc kk tkde bertanyakan pun ttg vaksin atau rekod ksihatan ank pertama. kalau bab beranak rapat tu sbb dorg nk suruh kita fokus penyusuan ank tu klau boleh smpai 2thun .. dgn bagi perhatian/kasih syg secukupnya la sbb dia masih kcil kan Tapi berbalik pada kuasa Allah lah kan kalau pakai perancang pun ada juga yg mengandung , bkn perancang tu 100%berjaya.. Kalau preggy lagi jalani je mcm biasa inshaAllah Allah tkkn bagi kalau kita tk mampu , sbb Allah thu kita mampu lalui lah Allah bagi .. think positive je dan sntiasa dptkan support husband/family.. yg negative2 tu abaikan je

4t trước

@Tanpa Nama ats komen saya ni.. sbb tu ibu ni preggy 34 weeks & anak 1st baru 1y4m 😅