xnak vaksin anak & xnak ambil perancang

sblm tu jgn kecam sy.. sy bkn anti vaksin & bkn xsyg anak.. cuma xnk bg suntikan imunisasi atas sbb2 peribadi sy jg xnk ambil prncg sbb xkisah beranak rapat.. usia pun xmuda sgt klu nk jarakkan kehamilan sy baru melahirkan anak 15 mac lalu.. vaginal delivery (vaccum & episiotomy) soalan sy, knp kita d lrg beranak rapat? byk yg rapat sy tgk ok sj kedua, klu rzeki mgandung lg, ada mslh x utk buka buku pink jika anak first x ambil suntikan imunisasi

17 Các câu trả lời

1. kenapa taknak ambik? kesian anak nanti kalau kena penyakit yg sepatutnya dia dapat vaksin masa bayi. 2. hak awak utk ambik perancang ataupun tak. takde sape boleh paksa. 3. kenapa sebaiknya jarakkan kehamilan? - utk anak yg baru lahir dapat kasih sayang sepenuhnya - utk ibu pulihkan badan sepenuhnya - utk anak dalam kandungan dapat nutrisi yg sepenuhnya bayangkan ibu alahan, anak kecik meragam, ibu tak cukup rehat, ibu stress, anak dalam kandungan mcm mana? risiko utk baby dalam kandungan & risiko utk ibu sendiri. takde orang nak halang sesiapa utk beranak setahun sekali. cuma Dr² nasihatkan utk jarakkan kehamilan atas faktor risiko ibu dan anak dalam jagaan dan dalam kandungan tu sendiri. so fikir2kan lah ye. keputusan tetap awak yg buat. 4. takde masalah pun nak buka buku pink. cuma nanti kena Tanya la kenapa tak ambik vaksin sekian2. jawab jela awak taknak. setel

3t trước

anak sy yg sulung ambil full vaksin selalu sakit² n kena ekzema teruk.. anak yg last ni lagi 3 bulan cukup umur 2 tahun..hanya ambil bcg waktu lahir n lain² vaksin semua sy tolak..pernah demam 1 kali je waktu umur 3 bln.. alhamdulillah sampai skrg ank kecil sy sihat je n takde ekzema..