pendapt momy

Sayakan duduk rumah mak metua.. sbb mak tk kasi duduk sorang sbb pregnet.. kt rumah ad akk ipo dia ad ank,kecik dalam setahon mcm tu ank dia.. tpi dia ya allah malz gila.. bgon pkol 11 dh bgon tingl,mkn.. dh keyang msok blik.. tido.. alsan dia ank kecik.. smpi dia ckp nty kaw ad ank kaw thu la.. terok smpi mcm yek.. smpi2 mkn minom laki dia tk pnh buad.. kje rumah saya yang byad sorang2 tiap2,pgi bgon pingn mcm orng knduri.. semua tu pingan dia.. apa ptot saya buad ye?sampi terpkir nk,blik umh mK sendri je rsa tpi husbnd mcm mna pula..

29 Các câu trả lời

Sis yg penting jgn stres ya.. Kalau pasal pinggan sudu cawan dia tu, sis biar kan saja.. jngn sis terdesak cuci.. tunggu smpai jadi gunung sikit baru la cuci, tu pun kalau tiada yg buat. nanti penat je sis asal ada pinggan terus p cuci.. kalau mmg dlm fmly dah selalu n biasa main letak pinggan atas sinki,smpai naik bau baru p cuci.. biarkan saja mcm tu.. melainkan betul2 terdesak kena guna sinki n pinggan sudu cwn tu.. psl masak2 tu x paya la buat sedap sngt, bukan bgi makan customer yg duduk kt hotel pun.. bukan apa.. cuma x nk sis stres2 n penat.. tngh ngandung tu . Sis santai je dulu buat masa ni.. sis cari la masa jalan2 ambil angin, supaya boleh kurangkan sikit tekanan dlm ruma tu.. jalan2 utk prsediaan melahirkan baby nnti,kena kuat tu.. shopping beli brg baby atau g prpstakaan baca2 ilmu wktu mngndung.. jd x la asyik memerap dlm rumah mntua kn.. hihi..

Jgn la dok mgata org sangat awak. Akak ipar tetap kakak awak. Kakak husband awak. Kalau x nak buat keje rumah jangan merungut. Buat keja biar ikhlas. Kalau x ikhlas jgn buat. Buat penat je kalau x ikhlas. Kalau x suka pergi duduk umah mak awak je. Jangan la tambah kan dosa mgata org. Awak mengandung tu. Kalau boleh jaga la adab kite. Mak saya pantang betul bile kite dok bercakap pasal org ni. Takut terkene balik dekat kite je

5y trước

Awat marah sangat ni ? Ke sis kakak ipar dia ni 😫

"BIAR BANYAK RUMAH, JGN BYK ORG DLM RUMAH" my pndapat, sis pndah uma lain jek laa.. Mse preggy kalo dok sorang xde mslh pun, kalo suami keje mlm, dok laa uma mertua tu, tp kalo suami keje pg n mlm ade, dok jek uma sndrik.. Skrg hp ade, pape call jek kalo emergency.. Doa byk2 mtk yg elok2 jek mse preggy ni, jd laa elok nty in sha allah... Susa kalo sis trus dok uma tu.. Nty jd mcm2 mslh lain timbul. Huhuu

Faham sis...slow talk ngn suami..kdg2 bila kita pregnant, emosi kita trganggu...kjap negatif, kjap positif..sy faham sis pun just nk luahkan xde niat nk mngata...mgkin klu ad yg dkt tmpt sis pun, cmfirm tak tahan jgak...its ok sis...klu dh xtahan, mudaratkan ksihatan sis...sruh suami cri rumah sewa ka...better duk asing...😉 ni pndapat sya...sis jgn stress, ggu kndungan...sbb xsmua faham msalah sis...

Kalau rasa tak ikhlas nak buat keja tinggal je... Jangan duk buat nampak diri baik sangat tapi duk mengata belakang.... Hang duk luah tang sini hang sedar tak hang duk buka aib org... Bersyukur la Allah tutup aib kau.....org lain pun mengandung tapi tak lah mengeluh teruk tara ni.... Kalau rasa hang tak leh terima perbuatan kak ipar hang...ajak laki pindah luar..... Senang ....jaga aib org sikit

5y trước

Kalau saya, saya buat taktau ja ..jadi diri sndiri ..kalau sy rasa nk buat, saya buat ..kalau malas buat biar jela org2 kt rumah tu buat ..kalau taknak buat jgk lantak la ..kita tak payah tunjuk baik sgt dgn org ..jgn jadi hipokrit.sbb bila kita bg muka, mmg org akan pijak muka kita .

Talk with your husband. It helps. And most importantly dun worry with this kind of things first, concentrate on your confinement and take good care of your emotional. It is very important. Orang dah malas ape bole kita buat? My home also like that.... I can't change her, but I always talk with my husband and ignored her actions.

Klu jd kt sy..sy xblh nk slhkn diorg sbb tu rumh diorg..kita yg kira mnumpang..so better sis duduk rumh sndri or rumh mak sis..kita xfhm khidupan sharian diorg mcm mn..so better jgn cr masalah..lg satu sis xpyh kot fkir sgt yg family mertua or ipar sis tu prangai x elk ke ap ke sbb akn gnggu rumhtangga sis nnt..dh kawen kn..kna give n take

Saya mengandung duduk je rumah sendiri. 😅 Malas duduk rumah mertua sebab masa tu ada abg ipar. Awal-awal dah cakap kat suami, masa mengandung ni sensitif. Kalau benda remeh pun boleh sentap, baik duduk sendiri. Sekurangnya apa kita buat, takde orang perli. Tak lah terasa hati dengan orang lain, dan kak ipar tu, itu rumah dia. Biar je dia.

5y trước

Saya setuju walaupun raami ckap dok umah mertua sampai bersalin tapi Saya tetap berkeras nak dok umah sendiri.nak nak lagi Saya sejak pregnant Jenis kelawar.malam berjaga siang tidur

kalau saya la sis baik saya duduk kt ruma mak sendiri lagi bgus perangai kak ipar tu da mcm ambik kesempatan la pulaa .. bincang dengan suami bagitau dia jngn pendam nnti smpai bila2 mcm tu jww streess masa mengandung dan lepas pantng nnti pun sis kena fikir ..

5y trước

Slow talk dgn suami.balik umah mak atau balik rumah sendiri.

Klo suami jenis mendengar dan bertindak rasional, bincang dgn suami. Lebih baik blek ke rumah sendiri. Fikiran tak terganggu, kerja dapur kita sendiri pandai minimakan. Lg satu, tak perlu selesaikan kerja org len yg xreti menghargai.