Maaf lari topik

Saya tak tahu nak luahkan pada siapa. Kadang2 saya rasa sedih dengan sikap suami. Kami suami isteri sama2 bekerja. Suami ada komitmen. Saya pun ada komitmen. Saya jarang minta suami belikan apa2 untuk saya sebab saya bekerja dan ada duit sendiri, jadi tak naklah susahkan suami. Kalau teringin nak beli apa2 memang beli guna duit sendiri je. Saya bukanlah nak berkira dengan suami sendiri tapi saya rasa suami seolah2 ambil kesempatan ke atas saya sebab saya bekerja dan ada duit sendiri. Ceritanya tadi, waktu saya tengah masak, suami makan kek coklat berhantu yang saya beli sebekas RM15. Saya suka makan sikit2. Jadi saya biarkan dalam peti ais. Nanti bila nak makan baru makan sikit2. Tapi tadi suami saya makan kek tu sampai habis. Langsung tak ada tinggalkan untuk saya🥲 langsung tak tanya saya nak makan lagi ke tak kek tu. Tu bukan lah point utama cerita kat sini. Sebenarnya saya nak cerita pasal kewangan. Suami saya ni bila dia ada duit. Dia boros. Beli barang2 kemahuan dia. Kadang2 tu dia topup game Mobile Legend dia Membazir kan😞 tak sesuai kan buat benda2 tak berfaedah macam tu bila dah berkahwin. Lepas tu beli barang2 online. Beli casing phone banyak2. Kadang2 dia beli barang online guna alamat tempat kerja saya. Dia guna COD. Saya yg kena keluar duit untuk bayar barang dia. Dia cakap guna duit saya dulu. Nanti dia bayar balik. Tapi saya memang tak percaya pun bila dia cakap dia akan bayar balik. Yuran main gym pun pinjam duit saya. Bayar untuk 3 bulan RM140. Tu pun buat saya buat perjanjian dengan dia. Bulan2 bayar RM46 kat saya. Ni dah nak habis 3 bulan yuran gym tu dia nak pinjam lagi kat saya. Letih lah macam ni asyik nak pinjam2 duit saya. Saya bukan nak berkira tapi apa yg saya nak beli semua guna duit sendiri. Teringin makan apa2 pun guna duit sendiri sebab tak nak susahkan dia. Saya bukan nak harapkan kemewahan apalagi layanan bak puteri raja. Tapi cukuplah jalankan tanggungjawab sebagai seorang suami.

17 Các câu trả lời

Saya pun kerja laki bini. Time kawan & tunang mmg segan nk pau suami, lepas kahwin ada senior2 kata rajin2kan lah pau suami tanpa rasa malu segan silu sebab tu laki ko. Alhamdulillah saya berjaya didik diri sendiri utk sentiasa memintak itu ini yg dlm kemampuan dia. Kalau tak mintak, lelaki takkan paham hint & kita pun sakit hati duit dia habis kt tempat lain. Contoh makanan2 yg saya craving ke restaurant2 yg tgh viral ke barang2 shopee ke saya share je link suruh dia beli time gaji. Time beli barang dapur pun mmg saya ambik2 dia bayar je & even bawak dia masuk watsons saya ckp sebab kalau nk saya cantik dia kena bayar apa saya ambik. Tak bagi muka aku kan 🤣 Yela kalau dia mampu beli benda2 yg tak berfaedah, maka mampu jugak la beli apa yg saya nak. Ada masanya poket suami kering & saya bg je pinjam tp saya ckp tp ni hutangggg & dia wajib bayar. Dulu dia bayar ngam2, then rezeki murah berganda dia bayar double. Mmg ada kawan2 saya yg jeles laki saya belikan mcm2. Senang je saya ckp sape suruh segan dgn suami sendiri. Laki ni bila dia dah paham pe’el kita yg tak segan silu ni auto redho lah dia membayarnye & kita pun lama2 tak segan nk mintak. Tp asbab dia tak pernah berkira dgn saya & saya pun happy, melimpah2 rezeki dia skrg ❤️🥰

Kena duduk bincang suami isteri. Reset balik financial planning, hala tuju perkahwinan, apa yang masing2 nak daripada pasangan, everything. Kena luahkan. Trust me! Communication is the key. Saya pun working parents. Ada jugak upside down dalam perkahwinan saya. Last issue saya dan suami agak besar. Lepas tu kami berdua slow talk, menangis tu tak payah cakap la. Memang bengkak dah mata masing2. Short story, both of us hari2 berusaha untuk menjadi yang terbaik, berusaha untuk saling memahami, masih lagi belajar untuk kenal love language masing2 dan yang penting tiada rahsia antara suami isteri. InshaAllah setiap masalah ada jalan penyelesaiannya. Semoga dipermudahkan urusan awak dan suami.

tak boleh mcm Tu Sis...kena mtk husband duit walaupon sis sndiri keje..duit nafkah kena wajib bg...xboleh 💯 hrp sis.. suami jenis ape mcm Tu..dlm Islam Ada ajar walaupon isteri berkerja skali Pon nafkah tetap kena bg ckit bnyk kena bg kalo xdia jadi hutang...memg sis Kita isteri ni nak hidup susah senang sama2..tapi xdala smpai semua benda sis kena tanggung smpaikan nak Beli brg sndiri kena pakai duit sndiri melampau la tu...mana tggjwb husband sis sbgai suami...jgn ajar dia senang sis nti lama² Dia xnk keje hbs semua dia hrp duit sis je...sy dah penah kena...semua benda Kita je...top-up RM5 hengget Pon mtk sy...🥴🥴🥴

2mo trước

kena tegas sis kena ckp duit sis xckup untuk komitmen sis... zaman skrg ni sis duit memg xnmpk keje penat lelah tapi duit byr itu ini dah hbs...so mtk la husband sis benti main game yg xguna byr online semua Tu...Kalo syg jadi sis la Kan sy akan benti keje biar dia tggung sy..biar dia pk mcm mana nak Cari duit Dan tggjwb sbgai suami...Kalo semua hrp sis memg mati...brg cod sndiri suruh org byr mcm xmanis org tgk..suami jenis ape mcm Tu...🥴🥴

First, memg salah awak sbb awak tlalu baik & x nak mnyusahkn dia.. salah tu sis, memg tugas awak utk 'susahkn' suami.. bia suami jln kn tggjwab dia, x perlu nak take over tggjwb suami.. tgk la ape yg jd skg.. awak kne trus trg dgn suami & x yah pikir ape yg dye rse.. kembali kan hak suami.. bia dye tggung awak.. bgtw ape yg ptut dia bayar (kmitmen bulanan), berapa nafkah dye patut bg, ape aje yg awak bley tlg dye dr segi kwangan.. make a clear statement supaya dua2 paham & puas hati..

Susahkan lah sis. Jgn biasakan ye. Sy dgn husband kalau dia cakap pinjam sampai ke sudah sy tuntut. Sebab apa? Sy cakap berdosa sbb awk ckp pinjam. Mesti kena byr balik. Kalau duit sy, kalau dia mintak halal, atas ihsan sy halalkan. Tp kalau duit anak2. Mmg dia mcm cacing kepanasan selagi tak byr sebab sy akan jadi ahlong. Sebab amanah. So husband mmg dh paham perangai i mcm mana. U kena la paham kan dia sis. Nanti lemak

please la sis, tolong lah susahkan suami sendiri. xkisah la dia ada komitmen ke ape. bila kita isteri xminta duit or barang ape ke kat suami, suami akan ambil kesempatan untuk lepas tanggungjawab dia.. untuk para wanita yg baru nak kawen tu, bertolak ansur boleh tapi jangan melampau2. Tidak lah saya nak ajar menjadi istri derhaka, tapi belajar menjadi isteri yg mengajar suami erti tanggungjawab

nampak sgt ambil kesempatan. sbb sy dh terkena. penat oii nk tanggung. expenses ank2 tolak ke kita dgn alasan komitmen dia byk...sape suruh pi buat loan sana sini...beli brg2 yg xtau la sejauh mana penting nya...last2 yg terpalit bini dgn ank2. sy jd burnout, taktau nk kemana

tak susahkan suami sendiri ni la buka ruang utk suami berhibur.. banyak kes curang sbb suami ada masa luang lebih, ada duit lebih.. ni mcm tt maybe suami tk curang, tp habiskan duit masa ke lain la bkn ke family tanggungjawab dia, sbb dah ada org tanggung..

2mo trước

Ehhhh setujuuuu!

Pn…wlaupun bekerja pn kena minta dia beli apa2 yg puan teringin..bila awk sndiri ckp xnk susahkn dia..lg menjadi2 lah biawak idop tu..maaf ckp la..jgn senang2 bg duit kecuali emergency…pn kena bertegas la skit…😇

kenapa kawin dgn laki biawak hidup? lain kali duit awak tuh simpan sendiri..jgn tunjuk kt laki awak yg awak tuh ada duit..komitmen biar dia bayar full.awak jgn tanggung