Pening nak pilih breastpump 🫠

Saya pregnant 30 minggu.. Saya tak berapa faham sebab saya first mom.. Macam mana nak tahu breastpump yang sesuai dengan kita? Sebab kalau sewa mesti kena try guna kan.. and kalau pump sebelum beranak kan tak elok.. 😅 Ingat nak try manual milk collector macam dalam gambar ni je.. Ada mommies pernah try ke? Ok ke kalau try macam ni dulu? Nak beli medela macam kayangan sangat pulak haha 😅😅 tu la siapa suruh takde duit kan ☹️

Pening nak pilih breastpump 🫠
16 Các câu trả lời

Kalau Madela mmg harga kayangan sis 😅 That's why sis kena walk in kedai breastpump untuk tahu size corong and etc.. but kalau takde kedai breastpump area sis, sis boleh ws kedai breastpump mana² n yes mmg dorang akan guide one by one. Boleh minta utk video call lagi. Sebab saya pun beli breastpump thru ws tp dengan team mommyzone. Dorang mmg akan bagithu n review pump yg kita nak tengok (pro and cons) n sis boleh req utk video call kalau masih tak jelas penerangan. Ada je pump yg masih affordable within our budget tapi kalau nak yg best mmg kena invest sikit lah. Kalau sis mmg rajin nak pam atau mmg satu keperluan utk guna pump ni, saya suggest beli handsfree jangan beli manual or wired. Sebab manual pump mmg letih la nak guna melainkan kalau sekali sekala nak pump sbb banyak df baby yess mmg okey je nak manual, and wired pulak akan jadi susah kalau sis ni working mom. So kalau sis mmg memerlukan pump dan working while pumping mmg kena guna handsfree 😊 Kalau tak nanti stress ye guna pump yg susah² nnt tak happy nak pump susu. Milk collector yg sis tunjuk ni pulak kebanyakan mmg guna sampai abis pantang je sbb waktu pantang susu banyak, bila df sebelah sebelah lg pun keluar susu, that time mmg sgt berguna milk collector ni, and sis boleh terus buat stok susu dalam pantang guna milk collector je. Sebab dulu saya pun camtu, sebelah df sebelah lagi tadah guna milk collector, dapat tak banyak dlm 1oz. Tapi kalau sehari 8 kali tadah tak ke dah 8oz heee banyak kan. Lepas pantang biasa org dh tak guna sbb susu dah create based on demand baby, masatu dah takde keluar susu time df, kalau keluar pun sikit² je tak sama macam dlm pantang. So milk collector ni sangat function dalam pantang saje. Kalau sis nak kerja and teruskan penyusuan badan, of course memerlukan breastpump.

My suggestion, better awak pergi kedai yang awak boleh try pump tu. And beli pump kena beli skali dengan corong yang sesuai dengan size nipple awak. Some mommies, size nipple tak sama kiri dan kanan, so maybe kena beli dua different size. Kalau corong tak kena size, boleh menyebabkan melecet and berdarah masa nak pump susu. Milk collector ni, i guna masa menyusu. Kalau baby i menyusu sebelah kanan, i akan lepkapkan milk collector ni sebelah kiri. Dia collect milk je. Kalau pump, ada dua jenis. sama ada manual atau electric punya. Perlukan strong suction utk pump susu kita. Pump akan tiru cara suction mulut baby. Awal2 ni jgn pump dulu. Bagi at least masa sebulan utk baby direct bf utk elak issue oversupply.

7mo trước

Ohhhh faham dah 😂😂😂 kiranya awal2 ni takyah beli dulu ke walaupun nurse suruh standby? Haha 😅😅

Hi, saya dah ada electric breast pump beli masa anak sulung. Sy bawak je ke hospital. Tp first day lps bersalin sy nasihat jgn pakai lagi breast pump. Marmet, urut, picit dan perah guna tangan je. Anak sy masuk NICU jadi mmg blm direct breastfeed lagi awal2. Bawak milk storage utk simpan susu. First mom usually awal2 pada 3 hari pertama collostrum keluar sikit je. Saya suggest collect guna syringe 💉 baru masukkan dalam milk storage. Mmg nurse pun ajar mcmtu

7mo trước

best la nurse yg ajar... saya lepas bersalin 1st dulu anak warded nnj nurse suruh pam pam pam je.. kakak plk anak 2days warded jgk dia nak bg ebm 1oz nurse kata sikit sangat takyah bagi la nantii buang je.

ini milk collector fungsi tak sama mcm pump. fungsi utk tadah susu yg menitik ja dear. ataupon awak tengah buat urutan tangan marmet. awak boleh guna milk collector. awak beli or sewa selepas bersalin. awal2 ni servey je dulu. boleh cari kedai yg boleh test breastpump sebelom beli. contoh antara kedai yg boleh try aishah baby store, mommy zone, pump in the go. kalau baby bawah 30hari tak digalakkan pump. focus on directfeed baby dulu😊

7mo trước

sy masa baby kena pantau sy req nak duduk dgn baby. doctor bg. sy xbwk pump pon pergi hospital. kalau baby xde dgn awak lebih baik awak marmet. sbb susu diawal kelahiran bayi ni pekat dn likat. takut silap haribulan awak pump hanya melekat dkt corong pump. dn kemudian awak igt awak xde susu badan

dlm gambar ni nama dia milk collector, tp jenis ni ada suction kalau pakai awal2 baby lahir blh tingkatkan risiko oversupply. if guna milk collector jenis ni 1 breast baby hisap 1breast lg, ibarat baby minum 2 2 breast serentak. bila ada rangsangan suction dr nipples akan hantar sign ke otak "susu diperlukan lagi" so lg banyak la susu, tp masalahnye baby perut dia kecikkkk je so susu banyak2 baby tak terminum, blh jd bengkak lbh teruk blh kena mastitis

tyme 3rd trimester, sye da bli breastpump yg palg murah kt shopee.. awal2 nie susah nk agak mcm mne keadaan kte nant.. jd sye bli skadar ada utk emergency ke kn.. ble da bsalin & cbe bru la kte tw mcm mne.. manual milk collector nie sye ade bli gak lps bsalin.. utk tadah susu yg mnitik ble kte pump yg sbelah tu.. klu nk gne ni utk pump susu,ok tp penat la.. tgk flow susu mcm mne..

7mo trước

jenis yg wireless.. tp kne pegg jgak la..

sy beli kt shopee MomoHouse sbb susu byk sgt sblm ni & kerap bengkak, okay je guna tu, tapi skrg susu dh krg then pam susu pn dh x pkai dh, trpaksa bgi susu tepung pula, sedih juga tapi dh x tahu nk boost susu mcm mna lgi. bkn xtahu tpi xpsti apa nk buat & mkn utk boost susu😌

Ada je breast pump yang mur mur kat shoppe yang okay, Dr. isla misalnya. Tengok Review dulu. Kadang breast pump pakai bila anak jaundice atau duduk nicu lama. Tergantung. Tapi kena ada juga. Atau kalau tak cari kat caresol pun ada. Tapi bekas lah. Tepuk dada tanya poket.

7mo trước

Tu la nurse suruh standby je breastpump sebab saya ada gbs.. dia takut baby duk dalam nicu lama.. dia ada suggest brand malish tapi saya takut tak sesuai haha 😅😅

Saya guna milk collector ni juga. So far Alhamdulillah okay. Tapi fungsi tak sama dengan breast pump. Milk collector ni saya guna masa menyusukan baby. Sebelah saya susukan baby, sebelah lagi saya tadah dengan milk collector ni.

usually org sewa pam lepas habis pantang. awk blh beli ni dlu. then marmet. masa pantang tak digalakkan pam pun sbb tak membantu sgt.

7mo trước

tak membantu sbb suction pam tak sama dgn suction natural dari bby. nk dptkn supply and demand penyusuan itu bkn dari seawal mana kita pam...tapi dari bayi sendiri. once habis pantang, bdn dah set bby punya supply demand penyusuan..so klu ibu yg perlu bkerja semula, nak ajar ank pkai botol..boleh mula pam utk ajar. lebih mudah.