Anak jaundice disalahkan mak

Saya ni tgh struggle stress dgn anak prolonged jaundice. Tp mak mertua dok cakap apa laa sy makan masa mengandung? Sampai ubat saja satu bekas. Ubat kot punca. Ubat tak elok makan banyak2. Eh saya makan benda kk bagi ja. Takda add supplements apa2. Itupun dikata punca anak sy kuning. Memang betul la, apa jd kat anak ni, org mesti blame mak. Lepastu muka newborn baby sy mcm sy, dia mcm tak puas hati pulak. Takda muka mcm anak dia. Aduih~ saja luahkan releas stress. #firstmom #jaundiceparents #newborn

28 Các câu trả lời

sy msa keguguran dlu. sy kguguran byk kali. dia salahkan keturunan sy. tpi ayat dia seolah menghina mak sy. dia ckp keturunan sy ni ank xbnyk, pastu smua lahir czer plak tu. itu yg payah nak lekat ank katanya. sbb mil sy tu keturunan ank ramai. mudah lekat and smua beranak normal. sy pernah dipermalukan dpn ahli keluarga lain soal ank. smpai ada sesetengah dri diorang perli2 sy dpn2. hnya sbb ANAK. mil sy pernah suruh suami sy kawin lain semata mata nk dpt ank. sempat la dia kenenkan suami sy ngn perempuan lain. ada yg ank dara, ada yg janda ada ank. tpi syukur sbb suami sy buat bodoh. suami sy xlayan smua tu. suami pun tau bkn bidang kuasa dia soal ni. smua kerja Allah. lagipun suami sy pun xbersedia lgi nk ada ank msa tu. dgn keje pun berantakan. takdir Allah bila sy preggy kali ke 4 ,bru lekat smpai bersalin. tpi tulah msa tu mil sy jatuh sakit. jdi dia xsempat nk timang ank sy. sbb dlu sy pernah menangis2 doa bnyk kali dgn Allah. msa tu sy doa kalau sy pregnant lagi lepas ni, sy x izinkan mil sy sentuh ank2 sy smpai bila2. mgkin Allah dh makbulkan.. sy bkn nk doa bkn2 utk mil. tpi msa tu sy kusut gila otak. rsa tersepit dgn keadaan. nk lari umah family sy, jauh. pstu suami kewangan tgh x okay. terpksa dduk ngn mil. tu yg terkeluar doa bkn2. bila tgk dia terlantar skrg sy rasa kesian jgk. ank sy pun lgsung xnk dduk dkt dgn dia.

4d trước

sama la. dlm ramai mak@pak sedara, sorg pun ank xnak dtg dkt. kalau belah sy, smua dia rapat.

Saya dah kena. Anak saya prolonged jaundice juga. Keluarga mentua beria la bagi segala herba mak nenek, keluarga saya pun sama bagi herba cina. Lepas tu mereka ni macam berebut nak bagi itu bagi ini. Tapi yang berbunyi paling kuat sekali mak mentua la. Cakap saya banyak makan benda mengarut lah, ubat mengarut lah itu ini itu ini. Amboi mulut. Yang menanggung seksa nya saya tapi dia paling kuat berbunyi. Family saya relax je siap bagi herba cina mulut takde bising2 pun. Datang jenguk pun tanya dah susukan ke belum. Tkde nak marah2 atau bebel kenapa anak saya kuning tinggi. Mak mentua datang jenguk? Takde pun tanya khabar, dia bebel lagi dahsyat ada lah. Salahkan saya bagi anak pakai baju kuning la apa la. Saya stress gila dalam pantang sebab mulut dia tak dapat dibendung. Sampai anak dah 8 bulan saya masih berdendam dan tak maafkan dia sis. Saya ingat dengan saya sorang je macam tu. Dengan orang lain pun dia macam tu siap ada la orang yang kenal dia cakap "didik anak elok-elok jangan ikut mulut nenek dia" saya aaminkan banyak kali. Haha.

6d trước

Samaaaa suruh buang semua benda yg warna kuning. Aduh stress sy

Mil mmg sllunya brmasalah ya 🤧 untung yg mil baik syg mcm ank sndiri. Sabar ya awk keep on bf bby tau. Sy pun hritu bby hmpir seminggu jaundice penat yg amat bawa ank g kk.. sy pantang rumah fmily, Mil sy dtg ziarah bawa kawan2 ya dh mcm reunion kt rumah fmily aku haihh geramm pulak.. masalahnya kalau dia dtg sorang myb sy boleh terima, ni brkali dtg bawa kawan.. sy msih dlm hari ya nk layan tetamu. Luka jahit msih terasa sakit kejap2 nk keluar bilik layan dia dgn kawan. dgn penat ulang alik check kuning.. ada tu dtg ptg dh nk senja. sy mmg sakit hati sgt mmg terganggu emosi sy time tu 😪 Ada tu ayat dia kata sy ni “nmpk mcm tk pantang” depan ibu sy pulak tu. Mau tk kecik hati ibu sy penat dia jaga sy dlm pantang dgn bby sedap2 mulut kata gitu. Haihh org nk pantang mcm mana kejap2 dtg bawak kawan 😭 sumpah tk aman awal pantang tu.

Same lah sy.. Mase awal ritu anak kuning lepas tu mertue berckp mcm sy nie tak bg ank susu betol sebab tu kuning nye tak turun mkin naek.. Tp bile die nk pgg sy soh bg susu die yg tak bg alasan tanak susu.. Sy geram soh suami ambek anak ckp bwk sini ak bg susu kang kuning naek slhkan ak ckp mcm ak tak bg anak susu betol.. Mmng struggle yee nak bg turun kuning anak.. Mcm² sy cube.. Mandikan air kucai campo air badak.. Air daon pandan.. Air daon belimbing buluh campo sirap.. Air herba mandian kuning itu jek sy buat pling banyak mandi kn dgn air herban mandian kuning lah beli kat kdai ubat cinaa.. 2minggu lebih jugak bru turun.. Tp susu kerap 1-2jam skli..

Takde kene mengena lgsung haha semua benda tk kena eh dahlah kita mak yg berkorban lahirkan anak. Takpe sis be happy ya tapi tk tau fakta ke apa tp mcm btol org kata anak kalau kuning kulit kurang sensitif sbb toksin keluar dr kuning tu .. Ala akak saya doktor dia kata normal la baby kuning beza tinggi ke rendah je no worries. Lepastu muka anak tu berubah ubah masa baby kejap ikut muka mak kejap bapak . Muka sesiapa pun yg penting baby dh selamat keluar buat pekak je sis skrg ni fikir nak happy happy dgn baby sendiri ya! Happy Mommy Happy Baby 🥰 Skrg ni sis jgn jadi mak atau mother in law gituuu you jadi lagiii baik dan hebatt untuk family baru sis

Banyakkan bersabar sis. Sis untung dia mengaku jugak muka baby macam muka sis. Baby saya tu abis mil saya g sama kan dengan anak beranak sedara mara sepupu sepapat dia. Masalahnya kawan2 saya semua cakap muka baby macam saya. Tak de rupa belah husband langsung 😂 lagi satu pasal kuning tu. Dia dokto ke nak diagnosed ubat2 sis makan tu penyebabnya. Sibuk je mil tu. Nanti anak tu inshallah sihat. Kalau dah makan macam2 jenis ubat pon tapi dah Allah bagi baby tu nak kena kuning lama nak buat cemana. Redha je. Usaha sampai turun kuning. Banyakkan bersabar yea sis time pantang. Time ni la memang terbuka semua perangai2 orang yang sebenarnya.

awak pantang dgn mil ka sis?, laki mana?, suruh dia back up sis, jgn diamkan even mak dia sendiri, sbb ibu berpantang lain, emosi tak okay, dgn nak recover sakit bersalin lagi, anak jaundice, lepas tuh mulut cmtuh, patut bagi kata semangat, tolong . geram pula rasa, pdhal anak jaundice bkn punca itu, saja cari point nak salahkan, yg bab rupa anak, muka anak ni akan brubah2x n kalau tak sama pun kenapa, dna still anak kepada anak dia juga. yg tuh pun tak puas hati. 😌 .

darah jenis apa ya? kalau O, memang confirm la akan kena kuning.. teruskan menyusu badan utk anak.. ibu kena makan anggur hitam dan minum susu kambing. ibu yang makan dan minum bukan baby.. dan, ibu bagi anak susu badan.. supaya baby kerap berak.. cepat turun kuning.. in sha allah.. anak saya pun kena kuning juga.. nak dekat seminggu.. ibu jangan stress2.. mental health kena jaga.. supaya dapat supply susu direct kat anak.. kalau stress, nanti susu tak dpt nak produce da..

6d trước

Anak saya sebelumni kena kuning jgk, lambat nak turun.. Kemudian ada Dr ajar.. bg je jugak susu formula, dia ajar selang selikan susu badan & susu formula setiap 2jam. Alhamdulillah kuning turun drastik sgt, sampai Dr lain yg check next appoinment tu pun terkejut. Alhamdulillah sekali buat je haritu dah discaj kuning.

anak saya Yang sulong prolonged jaundice saya darah A anak pun darah A..Yang sulong mmg xda makan ubat apa cuma makan ubat tambah darah ja masa mengandung.. Anak kedua jaundice 2hari ja , mengandung anak kedua mmg banyak kena makan ubat hospital SBB kena darah tinggi dengan thyroid .tapi alhamdulillah semua sihat.. abaikan mulut org.. pantang je happy2.. kerap kan menyusu baby je..nante dia Akan hilang sendiri..

sy pon cm gitu ah dulu pantang ngn mil serik rasa smpai benci kt anak sndiri walhal tu salah dia .. sedap mulut jerk dia ckp anak sy tknak susu badan sy pstu duk kata susu sy sikitla apalah padahal elok je ha anak sy hisap susu badan sy .. sampai ke harini sy mcm tkleh tgok muka dia rasa terasa hati sgt .. kalau bersalin lg sekali mmg tknak dh pantang umah diaa