Kaki Anak saya 10 bulan

Haii Anak say 10 bulan dia jalan mcm dlm gmbar ni.. normal ke kaki dia tu. Ada tak korang mcm Sy nii.. #SeriusTanya #SeriusTanya

Kaki Anak saya 10 bulan
16 Các câu trả lời

macam kepang kan ?? dia ada cekup kat hospital tak ?? .. kalau ada tanya doctor .. sebab anak saya pun jalan macam tu . lepastu bila jumpa doctor .. doctor cakap,, normal .. kena selalu urut bagi kaki dia lurus and .. kena tunggu sampai umur 2 tahun

2d trước

Allah, siannya... sebab tu kalau mak2 kita jaga pantang diorg mandikan baby diorg urut sampai la anak tu pandai jalan.. Mungkin awak tak urut kaki dia dari nb lagi.. biar nampak kaki dia masa nb okey kena urut juga.. skrg ni kalau dapat urut awak urut ja la time dia mandi.. kita usaha selagi kaki dia boleh bentul asal

Normal anak buah saya dulu jalan macam nie… doctor gelar bear walk… punca jalan mcm nie sebab baby nak tampung berat badan dia… sebab baby dpt berjalan awal dri usia sepatotnyaa.

2d trước

yaka.. bkn sbb tak normal ke .. sbb baby Sy jalan usia 8 bulan

anak sy ppn time ptama bdiri dn blajar jalan mmg macam ni...tkengkang...smpai org skeliling pun tgur jalan kaki tkengkang...tp alhamdulillah skrg normal da jln mcm biasa....umur setahun 4bulan....

2d trước

oh yekee.. Anak mula jalan umur brapa sis

dia start jalan awal ke? banyakkan floor play, ajak dia merangkak selalu untuk kuatkan otot kaki dia. nanti otot kaki dah kuat, dia okay. tulang dia lembut lagi tu sebab tu mcm tu.

2d trước

kena paksa merangkak jugak. penting untuk kuatkan otot kaki. sebab tu tak elok jalan awal sangat. ajak floor play selalu.

Berapa lama macan ni? Baru dapat jalan kan, kalau ya normal. Otot belum kuat. Jika risau juga tanya doktor ya.

1d trước

Ya, tanyakan nurse juga.. Apa2 alat bantuan baby (carrier, buai, car seat, dll lah) , jangan guna kan lebih 2 jam sebab ganggu tumnbesaran otot. Pantau dan bebas kan pergerakan anak. Biar dia selesa dgn pergerakan dia.

biasanya kalau baru pandai jalan mmg akan terkengkang mcm ni,sebb nak balancekan bdan, nnti lama2 dah kaki kuat bru kaki ok..tapi kalau risau boleh p klinik cek.

3d trước

ouhh gitu .. tunggu bln 11 ni dia checkup Sy Tanya lah..

Hai puan..anak ipar sy start pandai berjalan umur 9 bulan. Doktor kata itu normal utk budak2 yg pandai berjalan pd usia yg terlalu awal. 🥰

sy tak berani la nak bgtau normal ke tidak. tapi apa yg sy baca, kaki mcm tu tak normal disebabkan letak dlm walker. ni apa yg sy baca laa..

2d trước

Saya pun tak pasti sis, cuba rujuk nurse sebab kaki anak2 saya semua tak begitu

bby br pndai imbang badan ni..tp kalau risau blh rujuk pd pakar peads .mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

kalau anak adik saya macam ni jugak masa umur sebelum 1 tahun.. lama2 jadi normal bila dah setahun lebih