ibu

saya nak tnya . saya bersalin masuk hri ni yg ke 8 hri sdh bole ke minum air teh ais

51 Các câu trả lời

Semua reply kata jangan minum. Saya pun tak faham apa kaitannya 🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️. Ais buat badan berangin? Mcm mana? Sedangkan ais tu masuk dalam badan akan mencair ikut suhu badan. Urat kembang? Urat mana yang kembang? Mcm mana ais yang sekadar air tu boleh buat urat kembang? Haha. Tapi terpulang. Kalau sanggup nak ikut pantang yang terlalu strict mcmni silakan. Pilihan masing2. Bagi saya yang suka fikir ikut logik, bagi saya takde apa. Saya sendiri minum nescafe tiap kali minum petang sepanjang dalam pantang. Kadang2 mak saya buatkan teh susu. Minummmm je benda yg sama dgn apa yang org lain minum. Malas nak susahkan mak buat air asing2 untuk saya, malas jugak nak oegi buat sendiri. Alhamdulillah anak saya elok je takde kembung pun. Abah saya siap belikan icecream Walls coklat utk saya makan sebab dalam pantang mmg panas lain macam. Masa pantang sya boring husband bawak keluar jalan2 siap belikan Tealive 😂. Tido pakai aircond. Bagi saya, kalau nak selesa, taknak stress masa pantang, jangan seksa diri. Tapi ni saya la. Lain orang lain pilihannya. 😉😁

4y trước

Betul sangat, dah nak masuk 2020 dah ada lagi eh still pantang AIS tu kononnya nanti sakit urat la badan menggelebeh la, kencing manis taknak risau pulak, orang dalam pantang ni dahla panas, nak menyusu anak kena mood happy happy biarla dia nak minum teh ais sekadar satu gelas ke asalkan dia happy, susu pon mencurahh je nanti. Kesian yang kena pantang macam2 oleh husband sebab nanti badan gelebeh husband tak sayang🙊🙊. Nak kurus silalah exercise bukannya pantang ketat2 mampat2 ye 😆😆.

Sy lepas bersalin xberani minum.tkut bentan or angin sbb lepas brsalin ni bdn kne jg btl2....mil pn xbg..mak also.. tp papepn depend pd sis..sbb sis lg tahu condition bdn sis mcmne.. 😅✌sy byk minum air suam..100 hri sy pntang nk2 sy czer..minum air sejuk lepas ank dh 6 ke 7bln umo ank br berani minum.air sejuk.n.ais..sbb klu dlm fmly biasa dorg pntang setaun dr minum.air sejuk or ais.. tp sbb ritu pns sgt bahang...dh stat tonsil n bdn pns dlm minum air biasa suam mcm ximune ngn bdn..tu br minum air sejuk..n mkn ice cream sbb tonsil

Haritu ada terbaca doktor cakap pasal pantang ais ni mitos je sebab air kalau masuk dalam badan dia ikut suhu badan. So tak perlu pun pantang ais or minuman sejuk. Cumanya ada setengah orang yg sakit perut kalau minum ais masa lepas bersalin mcm period pain. Yg tu kena stop lah. Kalau tak sakit tak apa. Katanya pantang ais ni sebab orang dulu2 susah nak beli ais mahal. Wallahualam lah 😂 kalau rasa nak minum, minum lah tapi kalau sakit tanggung sendiri mak saya kata hehehe

Kalau boleh elak elakkan la. Memang nampah renyeh Pantang org lama, tp apasalahnya kalau Kita amalkan. Ais tu Pantang la sekejap Tak kisah la kalau Ada yg kata ok je minum ais , ikut badan masing2, bg Saya Pantang org lama2 Ada betulnya juga, bila Saya cerita Kat suami Saya baca Pantang secara moden boleh makan Ni makan tu, tp dia pulak Tak setuju dia kata jaga la ikutkan sgt semua nak makan. Jaga la waktu sekarang nnt dah gelebah sini Sana, sakit sini Sana nak salahkan siapa. Sendiri tanggung.

Tak elok untuk badan... Sayangkan badan sis... Pantang kejap ja tak lama pun daripada nak tanggung sakit kemudian hari... Nanti kalau sakit kesian baby... Takpa sis, ini gunanya apps ni, tak tahu kita boleh tanya... Rajin2 baca artikel di apps ni banyak yang bermanfaat... Disini saya bagi link artikel ni sis boleh baca dan fahami... https://my.theasianparent.com/pantang-larang Semoga sis dan baby sihat selalu. Selamat berpantang.

Dlm pantang sy minum je air sejuk. Habis pantang mmg ais x tinggal. Alhamdulillah bby sgt2 ok. Mana dtg ais tu buat bby kembung. Pelik2 la yg bg nasihat. Ais tu masuk badan jd suhu badan. Xd nye beku terus masuk perut. Xd nye kuar susu tu mcm susu ais. Anak dh setahun sy mmg xpenah skip ais. Anak pn dh minum ais. Xpenah selsema pun.

hehehe.. hammboiii cepatnyaa nk mnum ais.. bru sminggu, allah.. orang lain klau pantang mnm air suam jee.. xmnum lagi ais.. rahim bru nk kcutt.. xkan nk mnum dh.. ais tu klau ikut bdan ade orang klau mnum ais bdn dia bole jd demam, phtu gigil.. tahan laa kjp sis.. nt dh abis nk mnum.. mnum laa bnyak2

Air ais/sejuk boleh je minum. Teh tu mesti letak susu nak bagi manis kan. Yg tu x elok diamalkan. Kandungan gula sgt tinggi. Ibu2 yg baru bersalin kena jaga kesihatan. And kalau boleh amalkan gaya pemakanan sihat seumur hidup dan bukan ketika baru lepas bersalin sahaja.😊

sis, pls la jgn tanya jenis soalan ni. jgn ikutkan hati sgt, kalau syg badan kena pantang minum ais sampai 100 hari sebab badan masih belum pulih sepenuhnya. tapi yelah, pendapat pakar perubatan zaman moden ni byk cakap benda ni mitos. tapi kalau sakit tanggung sendiri lah

Ada je midwife yg ckp blh je minum ais sebenarnya masa bpantang...tp ntahla...tepuk dada tanya selera kot... Sy masih belum berani..pantang pon 44 hari je...rasanya sabar sikit je...lps tu telan ais pg ptg siang mlm pon dah xtakut😊😊....pd sy lah.... Lain org lain cara