mengandung

Saya nak tanya, kenapa walau dah bersama dgn suami tapi susah nak mengandung ye ? Tu tanda kita ada masalah ke?

73 Các câu trả lời

Erm.. kalau nk tau ada mslh ke tak, sila la berjumpa dr.. sy masa baru kawin mmg nk anak cpt.. kawin bulan 12.. bulan 1 2 3.. xde jugak tanda2 nk mengandung.. mmg risau sgt2.. n kebanyakkan org kata kalau setahun mencuba, masih blum dpt anak, bru la jumpa dgn pakar.. tp sy dh tk sabar2 mse tu..bg sy kalau ada mslh, bia la sy tau awal, takkan nk tunggu setahun kan.. bulan 4 tu lps je hbis period trus sy ajak husband jumpa dr.. dr scan rahim n ovary.. ok Alhamdulillah sihat.. mase tu ovary blah kiri lebih aktif n byk telur berbanding ovary kanan.. dr nasihatkan sy kalau nk pregnant, dlm masa 2 minggu slps jumpa dr tu, mesti bersama dgn suami selang sehari n slps bersama mengiring ke belah kiri dlm stgh jam.. supaya sperma tu berenang ke arah ovary kiri yg lebih aktif.. dr bg sy makan folic acid.. bulan 5 period delay, check upt dh pregnant 5minggu.. Alhamdulillah.. apapun ikhtiar dlu sblum membuat kesimpulan.. 😊

5y trước

Sama je mcm harga scan utk pengesahan kehamilan.. rm60.. ada 2 option.. 1) scan perut 2) transvaginal scan.. mase sy pegi tu, sy ckp nk scan.. so dr scan perut dlu tp tk nmpk apa2.. rahim tk nmpk.. ovary tk nmpk.. so dr decide scan ikut bawah.. alat scan tu masuk ikot miss v.. bru nampak jelas rahim n ovary.. nasib baik klinik yg sy pegi tu dia caj skali je.. sy penah denga ada klinik yg caj dua kali.. so pastikan buat pilihan yg tepat.. 😁

U have to also check and make sure both party body and health is prepared to have kids. Sometimes it's not the female organs but the male organs also. Check first. And finally if everything all ok. Then still cannot then only one way is to check your visceral fat and body fat%, if it is too high then it can cause complications to have a baby or even after successfully pregnant also must make sure body is able to carry and nourish baby for 9 months until birth. So health is important. If u need to check visceral fat and body fat % can go for general health check at hospital. I also provide free consultant and scan as a health consultant because I help manage people's health and weight management

maaf, sy nk ckp pun sbb sy pun masih blm dikurniakan zuriat...tpi skg sy cuma nk share amalan sy dan suami..setahun lebih bru mndirikan rumah tgga..sblm ni period ok , tpi skg masih lg x period..last period bulan 8..😕 runsing jugak..klinik dh pergi ..scan ..alhamdulillah xda sakit ap2...skg sy dan suami amalkan ❤ Rabbi Habli MinasSolihin.. ❤baca stiap kli lepas solat dan setiap kali waktu nak bersama.. folic acid sy amalkan.. tpi belum dikurniakan zuriat..kita dah ikhtiar, serah tawakal bulat2 pada Allah.. rajin2 ,ringan2kan tangan utk bersedekah...baik pada suami, layanan ikhlas lillahitaala☺ semoga ada rezeki utk kita menjadi mama☺☺☺❤

Saya nak share pengalaman saya sbb saya pom macam sis jugak. Tapi bila kira cycle period tiap bulan tak sama ada yang 28 hari, ada yang 23 hari dan ada yang 30 hari. Jadi bila cycle period tak sama waktu subur juga dia tak sama. Dulu sy ikut app period tu buat cycle 28 hari jadi waktu subur hari yang ke 14. Ternyata salah sebab waktu subur sy hari yang ke 13. semua wanita dia tak sama waktu subur. Jadi sy ikhtiar guna ovulation test selepas period untuk tau waktu subur. Ia test guna urine je macam pregnancy test. Bila tau waktu subur senang untuk bersama suami. Alhamdulillah sy dah pregnant 4 minggu😊

Pengalaman saya laa sis ye. Saya dulu pun macam tu lepas setahun kawen, teringin sgt nak baby. Orang cakap lepas seminggu period tu waktu subur. Tapi saya try tetap tak boleh. Dah lama cuba macam tu. Sampai saya beli opk. Saya cek seminggu lepas period tu bukan waktu subur saya. Huhu. Waktu subur saya lepas habis period sehari cek terus naik line terang. Mungkin waktu subur setiap org tak sama. Lepas bersama. Alhamdulillah, rezeki Allah nak bagi. Terus lekat. Kena percaya pada rezeki. Allah akan bagi pada masa yg tepat. Sambil2 tu sis ikhtiar laa. Makan benda yg sihat2.

Nak mengandung ni banyak faktor. Pertama sekali kena tau waktu subur kita. Intercourse 2 hari sebelum waktu subur, masa waktu subur dengan 2 hari selepas waktu subur. Jaga pemakanan, makan banyak sayur dan buah, kurang minum manis2, elakkan fast food. Makan folic acid dan evening primrose oil. Dah jaga semua tu, berdoa. Kalau lepas setahun tak mengandung, buat test kesuburan. Tapi kalau nak jumpa doktor awal pun boleh. Follow Dr Hamid Arshat. Banyak tips2 dia bagi. 😉

Saya pernah buat check up.dgn doktor pada 18/08/19..dia scan rahim..n nmpk dinding tebal..mgkn faktor susah nk dpt zuriat..so dia suggest kn saya utk cuci rahim di klinik pakar swasta pada 04/01/2020...bg nipis kn sikit dinding rahim.tu..saya bersetuju, walau pn agak sakit katanya..tp, belum.sempat saya g cuci..saya di sah kn hamil 😍😍5 minggu pada 17/09/19...alhamdulillah atas kurniaan.rezeki yang x terhingga ni...

Blm ada rezeki sis. Yakin dgn rezeki tuhan. Dia akan bg saat kita betol2 dh bersedia. Ikhtiar selagi terdaya. Jangan putus harapan dan teruskan berdoa. Try amalkan penggunaan opk utk detect waktu subur. Sbb lain org lain hormon nya. Mcm sy, cycle day ke 29 baru jmpa waktu subur, ats bantuan opk. Ikotkan kalau org normal yg lain cycle day 29 tu dh msuk kitaran period yg baru. Semoga ada rezeki sis nanti. Allahumma amiin.

Kena buat time subur..seminggu tu onz jee..hee.pastu ikt tips2..sorry ye sy cuma share ikt pngalaman.. 1.lps bersama jgn trus cuci.. 2.angkat kaki ke ats..letak bantal kt pinggang time bring.. 3.klau bole tdo je trus esk bru cuci.klau nk cuci juga jgn guna sabun..pkai air shj 4.makan folic acid 5.jgn minum air gas 6.elakkan dr mkn ubt klau skit panadol shj. 7.berdoa & tawakal..insyaAllah..dgn izinNya..

Saya pulak mmg x Terfikir nk ada anak tiap kali org Tanya atau kwn2 Tanya sy mst ckp nk enjoy dulu x nak anaklah apalah, tp dlm hati sy istigfar sbb dh lama kawen tp x dkurniakan anak, x de siapa x nak anak.. Alhamdullilah akhirnya sy mengandung jgk sdgkn sy x de rancang apa pun x p klinik cek kesuburan semua, rezeki Allah akn bagi juga yg penting kita usaha, doa Dan tawakal.. Cepat atau lambat tetap bersyukur