puasa hamil 10 minggu

saya nak tanya kalau saya puasa ketika usia hamil 10 minggu boleh ke? tapi saya cuma tak larat dan letih

4 Các câu trả lời

wajib utk kita cuba puasa dari awal, bukan terus niat tak nak puasa sbb tak larat. niat puasa, bangun sahur makan yg bernutrisi. bila dah cuba tp tak larat, mengigil dan bahayakan kesihatan, berbuka la. ganti dan byr fidyah lepas tu. hukum wajib Allah jgn dibuat main ye https://muftiwp.gov.my/en/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/1868-al-kafi-434-hukum-perempuan-hamil-berpuasa

Untuk awal trimester ni tak digalakkan sngt untuk berpuasa. Sbb baby baru nk jadi so dia perlukan zat dari ibu dia. Waktu ni ibu kne banyakkan bedrest, risau jadi apa apa kan so kita nak elakkan dari perkara buruk berlaku better jgnlah puasa sis🥰

sya masuk trimar ke 2 pun tak dapat rasa kalau puasa tu kurang gerak baby kalau sya buka tggh Hari mkn tu Aktif sanggat

saya trd trimester pon puasa 😂 Alhamdulillah , baby okay..