Puasa ketika hamil

Rasa tak larat nak puasa, tapi takut mak mertua marah. Semalam lepas berbuka pun saya tak larat, mak mertua cakap mcm mana nak ada anak kalau lembik mcm ni. Kadang terasa hati tapi kalau bgtahu suami, takut mental kita lagi tak boleh terima.

36 Các câu trả lời

law rasa x larat..buka ja sis...jgn paksa diri nk puasa... sekarang ni sis kna fikir kesihatan baby sis tu & jgk sis sendiri...Allah dh bgi kita peluang utk dptkn zuriat...gunalah peluang ni sebaik-baiknya.. mcm saya, ank pertama alhamdullillah dh msuk 7 Thun wlaupun dulu ceazer..slps tu keguguran 2 Kali...ni mengandung lgi dh msuk 27 minggu@ 7 bln...Bru beberapa hri lps spai je kul 12 tghari dh mengeletar lutut x larat..saya berbuka jelah...saya gtau suami..dia ckp x larat jgn paksa diri..law jmpa doktor ke ness ke...diorang pn akn nasihat supaya jgn memaksa diri law rasa bdan x larat..nt blh jejaskn kesihatan ibu & ank yg dikandung...saya doakn semoga sis & kita semua dipermudahkn segala urusan disepanjang tempoh mengandung & selepasnya nt😊

sy rabu hari tu buang polip kat dinding serviks.. 2 kali masuk speculum sis.. mak mertua jenis fhm.. da 2 hari termsuk arini sy x puasa. dgn keluar flex, rasa ngilu dgn dlm jgn ckpla.. pening kepala sbb hb sy low.. hari pertama sy try puasa tp mmpu smpi pukul 12 tghari je sbb sy da nk pitam.. mlm ada flex coklat keluar, arini pening kepala lg.. mak mertua ada jugak ckp mse dia mgndung dia ok je buat keje semua.. sy x ambik port lgsung dia ckp.. sbb ni anak sy ni pun melibatkan nyawa sy jugk.. kalau xtahn dan rasa baby lain mcm tlgla buka. jgn mnyesal kemudian hari.. kita bukn pk kita je. kena ingt ada lg satu nyawa kita kena jaga.. nnti mak mertua sis lama2 fhmla tu.. doa je byk2

Sy pulak first ramadan jee bby aktif.. Puasa ke2 ke3 smpai tngahari jee.. Sbb bby xgerak 3-4jam.. Lepas mkn terus bby aktif elok.. Alhamdulillah.. Tkpe laa tkpuasa,, puasa boleh ganti, nyawa tiada ganti sis.. Abaikan mak mertua sis tuu.. Kandungn sis lagi penting sis... Tubuh sis yg thu tahan ke tak tahan.. Kesian dekat bby lapar walaupun kita rasa kita okay jee.. Mcm sy, sy xrasa lapar pun. Sy okay jee, cuma bby sy yg xgerak 3-4jam memang terus sy bukak puasa.. Risau tkut jadi apa2 dekat bby, Bby lapar agaknyaa .. Lepas mkn Alhamdulillah elok2 jee gerak aktif mcm biasa.. Abaikan mlut makmertua tu sis.. Kandungan sis lagi penting.. Jgn tkut dgn mlut org.. Abaikan jee.. Sis fikirkan kandungan sis jee..

Awk risau pasal nak jaga hati mentua or suami atau risaukan kandungan. Jangan biar diri dipijak awk, awk yg mengandung dan awk yg rasa mcm mna kemampuan diri awk, bukannya mentua awk. Kalau xlarat jangan paksa sbb takut kena marah ke apa, klu terjadi apa2 dgn kandungan awk, sy yakin awk jg yg akan tanggung smuanya nanti, tanggung emosi, sakit, dan bnyk lagi.. Just berbuka kalau x tahan awk, sayangkan kandungan awk tu dlu ya. semoga dipermudahkan semuanya

Kalau tak boleh jangan paksa.. Diri kita yang tahu keupayaan diri sendiri.. Puasa boleh ganti, baby tak boleh ganti.. Kadang² kita rasa kita boleh terus kan puasa tapi baby.. Jangan paksa tau sis.. Lantak orang Nak cakap apa.. Saya semalam paksa puasa, baby mengeras sampai sakit, ngilu bahagian bawah sampai menangis.. Harini Saya puasa sampai jam 12 sebab baby start mengeras.. Terus berbuka.. Mertua pon tak cakap apa.. Awak jangan paksa diri okay.. Standby kurma, biskut dalam bilik senang kalau tak berani Nak berdepan dengan mertua. Saya doakan awak dipermudahkan urusan.

sy pun duduk ngan mil, sy dpt tahu mngandung masa hujung puasa. lgi 7hari nk raya. tp sbelom 7hari tu sy dpt tau mngndung. baru lg la loya tekak tak larat, pstu mak metua sy perli sy ckp dia masa mngndung puasa penuh larat je. sy palau je apa dia ckp peduli apa saya, kau2 la aku2. dia asik perli je ckp masa ngandungkn suami sy dia larat puasa. da sy x lrat takkan nk paksa. dia larat dia punye hal la. badan kite sis, kite sndiri yg tau mcmne. pduli la org lain nk kata apa. sy lg la duduk ngan mertua bnyk mkn hati. tp jenis sy suka palau je mlas layan

2y trước

Hahaha . Sama dengan saya 🤣 Dia asyik cakap dulu dia mengandungkan anak dia bulan puasa , puasa penuh ja . Larat jaaa . Lepas tu dia kata budak muda sekarang kalau mengandung sikit tak tahan . 🤣 lagi lah saya senyum sinis ja . Kesah apa saya . Lagi dia mengata saya lagi hebat saya beli makanan bawak masuk bilik bagi dia nampak sikit 😂 lama lama dia diam . Sekarang saya mengandung anak no 2 bulan puasa juga . Saya perli mak mertua saya “ tahun ni rasa larat kot , nak puasa cukup sebulan . Takut ayat 2 tahun lepas keluar duit pun banyak keluar simpan stock makanan dalam bilik “ 😂 Dia diam jaaa even saya puasa setengah hari 🤣

Allahuakbar.. badan kita tak sama dgn org lain, ada yg boleh tahan puasa, ada yg tak.. lagipun ada org mmg time preggy dia lembik, mcm sy juga, masa tak preggy elok je kuat, sihat, time preggy tetiba jadi lembik 😩 bila jd mcm ni, akan kacau emosi juga tau, sbb rasa mcm Lemah betul diri ni.. Tapi nak buat mcm mana, dah mcm ni dugaan kita waktu mengandung.. Klu tak larat, berbuka je awk, kena fikir utk diri sendiri dan baby, jgn menyesal dikemudian hari, puasa tu boleh di ganti nanti insyaAllah..

2y trước

betul.. klau tak pregnant, berbuka minum air je, pastu mkn pukul 11 mlm pun boleh. tapi masa pregnant ni.. 2 jam tak makan auto pedih perut🥹pedih ulu hati dgn gastrik jgn ckp lah mmg dah combo dia datang😂

jangan dengar cakap orang awak..misi sendiri pon ada cakap dkt saya kalau tak larat jangan paksa diri untuk puasa..klau dapat puasa setengah hari pon kira okey dah awak.kita bkn saje2 tak nak puasa tapi dah tak larat nak buat mcm mana.. saya pon puasa smpai tengah hari je sbb nnti perut jadi masuk angin dan sakit sangat2...awak klau segan dgn mak mertua atau takut dia bising kn.nnti awak beli makanan isi dalam bilik ,awak makan senyap2..air pon awk isi siap2 dlm botol besar siap2 nnti senang..

awak… kita lebih mengenali diri kita mcm mna… kalau awak rasa awk mampu untk berpuasa then go ahead… tapi cubalah dulu tgk kalau ada symptom ii alahan ke apa then stop terus saja berbuka… pasal mak mertua ni… dia atau awak yng mengandung? Dia tk boleh paksa ii sebb awak tuh mengandung tau awak ada hak untk buat decision sebb itu badan awak… kalau apa ii terjadi awk juga susah… dah ii jagn ikutkan sgt mak mertua tuh bolehlah dia ckp mcmtuh sebb dia tk bawa anak dlm perut aiyoooo

saya pregnant 34 weeks.. tak puasa.. sebab tak tahan lapar 🤭, kalau lapar baby tendang2 sampai sakit ulu hati.. kalau lapar je pening... pregnant kali ini makan sikit tapi harus kerap makan.. tak kesah makan biskuit ke.. janji makan.. suami bagi izin tak puasa.. yg tahu kondisi badan sendiri, ya.. diri sendiri.. tak larat puasa takyah puasa🫰jangan siksa diri sendiri hanya karena cakap orang..

2y trước

Sy 36w dah. Ikutkan mmg nak puasa. Tp sy lebih risaukan anak. Nak pulak skg bby gerak nya slow gila. Myb ruang smkin sempit. Husb pun suruh makan .