bersalin di swasta atau kerajaan lebih baik?

hi saya nak tanya better bersalin swasta atau kerajaan? saya first anak pertama jadi takde pengalaman.

19 Các câu trả lời

Skrg kerajaan ada pakej FPP 1st class, seakan swasta tp jauh lebih murah... Bersalin normal x lebih dari 3k, ceaser pula dlm 5k cmtu.. Tp x semua hospital la, biasanya hospital2 besar yg ada pakej ni. Doktor pun boleh pilih klu nk doc perempuan, makan pun boleh request nk mkn apa.. Bilik mmg individual.. ada sofa & kadang siap tv. Mgkin sis boleh recce2 pakej 1st class ni... Sy pun plan nk bersalin kerajaan je... InsyaAllah, paling max pun ambil pakej FPP ni.. Sbb skrg ni bnyk lg nk guna duit kan.. Pakej berpantang+masak pun dah 2-3k.... Nak majlis akikah baby lagi.. Kelengkapan barang2 baby lg.. tambah insurans baby lagi.. Semua ni pun dah 10k. Melainkan sis dah mmg money freedom, 50k budget xde masalah,, Bersalin private ni mmg recommended.. Sebenarnya klu kita berkemampuan ni ada baiknya juga ke swasta.. InsyaAllah dpt mmberi ruang kpd orang lain yg lebih memerlukan.. Dpt mengurangkan kesesakan di hospital awam.. Mudah-mudahan dgn niat mudahkan urusan org lain, urusan kita dipermudahkan.

ikut bajet sis. Swasta at least kena 10k sbb takut ada komplikasi n kena emergency czer. Emergency czer ni selalunya double dari elective czer, tu minimum caj. Belum lagi campur perkara2 lain. Kalau nk bersalin swasta, make sure survey betul2 hospital tu. Byk hidden caj kalau swasta. Lagi satu klu swasta ni, kena tanya mereka ada bhgian nicu. Ada certain swasta xada nicu, so bila baby ada prob, mereka akn suruh ke kerajaan atau swasta lain. So akan bertambah lagi laa duit yg akan keluar.

Ikut kemampuan kewangan dan juga tiada komplikasi semasa hamil dan tiada kecemasan semasa bersalin. Jika pilih swasta, pastikan hospital swasta berkenaan ada bank darah, dan kepakaran tertentu jika ada kecemasan berlaku semasa bersalin dan tentunya kos juga tinggi. Saya memang stick pada hospital kerajaan sbb itu kemampuan kami suami-isteri. Hospital kerajaan yg saya cadang nak bersalin pun dah dapat banyak pengiktirafan dan ada pelbagai pakar. Saya yakin untuk bersalin di sana. InsyaAllah

Better kerajaan la sis, musim pandemik ni banyak nak kene guna kewangan ke arah lain. Kerajaan pon dah memadai, cukup segalanya cuma bezanya dari segi layanan je👍🏻 saya pon anak first skrg ni due bulan 5 time raya nanti dan akan bersalin di hospital kerajaan🤲🏻❤️

Mana2 pun ok ikut kemampuan .. kadang2 kitaa tkutt dktt gov sbb ada sesetgh tmpt nurse diaa kasar sikitt .. tp sbnr nyaa dgov lg baguss sbb sana byk pakar dan lebih murah.. for me its your choice dear... klu dgov jimat duit boleh ambl packge pantang.. klu rzeki lebihh bolee laaa dswasta🖤

ikut kepada kemampuan sis..kalau mampu boleh je pergi swasta..macam saya..suami tanya nak bersalin swasta ka..saya pilih hosp kerajaan..pastu ambil pakej jagaan dlm pantang 30 hari..rm3k++..klu bersalin swasta rm3k++ tu duduk berapa malam ja ikut kondisi kita..

Kalau kandungan TAKDE RISIKO, boleh lah Sy nk suggest swasta. Tapi tgk jgk kemampuan kewangan mcm mana. Kena prepare extra money ler, kalau nk ke swasta. Kdg tu ada jenis bersalin dekat swasta kos2 di cover, guna je la kemudahan yg ada tu…bila lg nk merasa

Klau ade duit semua nk pilih swasta sis klau xde mslah kesihatan .. Swasta stndby 10k normal, 20k czer ni stndby rsau ade komplikasi pape,,, xtermsuk kos baby klau baby msuk nicu hospt ☺️ Melainkn awk pergi pusat perubatan berisiko rendah blh dpt bwah 5k

3y trước

banyak sangat tu normal sampai 10k😂😅😅 saya anak pertama kerajaan anak ke kedua swsta dua dua anak cezer .. beza sangat layanan dan jagaan di swsta dan kerajaan .. lagi suka bersalin swsta dalam bila operet ada 4pakar 1pakar kanak kanak untuk tunggu dan sambut bayi keluar nanti .. 1 pakar bius 1pakar o&G dan pakar bedah 😍 best sangat jahitan kemas cepat tak sampai 15minit saya dah selamat bersalin .. baby memang ada kuning tapi saya mintak balik dan saya refer kelinik 2hari di hospital kpj rm10k sahaja

Terpulang. Ikut budget poket sendiri. Tapi bagi saya sekarang waktu covid ni memang hosp kerajaan penuh. Bila penuh sangat nak berehat selesa sangat takda la. Tapi tidak dinafikan bila ank kuning kena pergi kerajaan dan check up bersalin amat teliti.

sakit bersalin sama je sis sama ada dkt swasta atau gov.. yang berbeza cuma layanan dan keselesaan.. kalau sis rasa mampu, pergi aja swasta, husband pon boleh teman skli..klu rasa sebaliknya pergilah gov.. tp yg pasti sakitnya tetap sama.hehehehe