Jiwa ku sakit

Saya nak minta pendapat semua. Saya mengandung 5 minggu, anak luar nikah. Saya cerita dekat kawan saya. Saya mengadu dekat dia. Tapi dia seperti memberi tekanan kepada saya. Saya ingin gugurkan kandungan ni. Dia banyak bagi idea tetapi dia banyak bagi tekanan menyebabkan saya lebih tertekan. Boyfriend saya pun buntu nak buat apa. Dia nak bertanggungjawab. Tetapi dia takut sebab benda ni melibatkan keluarga. Dan dia yakin mak dia tak kan maafkan dia, saya dan tak kan pernah terima saya dan keluarga saya kalau mak dia tahu perkara ni. Boyfriend saya baik. Cuma bila jadi macam ni je dia tak tahu nak buat apa. Hari2 dia minta maaf dekat saya. Pujuk saya supaya tak tertekan. Saya mkin tertekan. Kawan saya suruh tinggalkan boyfriend saya. Dia cerita kawan2 dia yang pernah terlanjur dan gugurkan kandungan kerana boyfriend tak nak bertanggungjawab semua kahwin dengan lelaki lain. Dan kawan saya sentiasa membuatkan saya overthinking. Saya tahu salah saya. Saya cuma nak seseorang yang boleh tenangkan saya. Saya rasa macam nak gila. Saya takut keluarga saya buang saya. Saya dah buntu. Saya stress sangat. Tiap kali solat saya doa supaya Allah bantu saya. Saya tak kuat. Mental saya sangat tak kuat sekarang ni. Saya rasa macam nak gila. Rasa macam nak bunuh diri. 😭😭😭😭😭

49 Các câu trả lời

baby tu boleh Bernina dn binti kan suami awak jng gugrkan tmpa pengatahuan kluarga ia blh meragut nyawa dikk dikk khwin dn rahsiakn percaya ckp kak jng gugrkan kami suami isteri perjuangkn untk dptkn zuriat dikk tlng jng gugqkn percya ckp kak pelan2 kalau kluarga tau depa akn maaf kn hmpa bayangkn hg gugqkn janin trsebut dn hg xkan Rasa dh ad anak lepas ni hg menyesai percaya laaaa

kahwin je simple2..family akan trima jgk lambat laun asal dua2 dh myesal dan brubah.. fmily mmg marah tp biasanya bila dh ada baby, hati diorang akan jd lembut.. jgn gugurkan.. cukup lh dosa lalu, jgn tmbah dosa lain lg tmbah baby x bsalah.. dia berhak hidup dan dpt kasih syg mak ayah.. tebus dosa dgn jaga anak baik2 ya awak.. pcaya pd Allah

kalau takut nak jujur, cakap parents nak kawin je. lepas kawin baru cerita hal sebenar, sekurangnya lepas satu masalah n boyf nak bertanggungjawab. daripada gugurkan baby lebih byk masalah akan dtg nnt, tambah dosa takpayah ckp, kesihatan sendiri pun akan terjejas, lagi sia2. bertaubat and buat pilihan yg lebih baik. insyaallah dipermudahkan

jangan gugurkan kandungan tu.. kesian dia tak berdosa.. dn jngn tmbah kan lagi dosa.. bawa bincng dengan parent awk elok2, terangkan.. demi kebaikan baby dn awk juga.. dn lgi satu jngn stress2, tenangkan dri.. setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya.. jaga dri, jngn angkat brng2 berat tau😊

Awak jangan pendekkan jalan yang ada. Kuatkan semangat & kuatkan hati. Yang dah jadi itu dosa lampau. Awak bertaubat & jangan kerana dosa itu awak buat dosa lain dengan gugurkan kandungan itu. Anak itu tak salah wak. Allah Maha Pengampun. Dunia belum berakhir. Semoga awak kuat & cekal hati.

Situation kita sama. Saya dah 18minggu. Saya hampir nak gugurkan. Sekarang saya just nak kumpul kekuatan untuk inform family semua. My bf cakap nak kawen semua but just word. Sekarang i just ada family jaa. Hari hari emosi sedih. Kadang down gila

4y trước

xpa...skjp sja tu, nti bby lhir awk y bhagia...kuatkn smngt..

cerite awk SMA dgn sy skunk pun tngh mngndung ank x sah cma sy ni laen skit tmm laki xnk btngungjwad...dlu mse mula taw pregnat AD niat nk ggur n hampir bnuh dri...tpi berkat nasihat kluarga n kwn2 sy nekad nk lhirkn bby ni dye xbsalh

4y trước

pilihan y baik..tahniah...🥰

awk jgn gugurkn kandungan tu bby tu x slh..awk kne kuat jgn hiraukn org2 yg slalu bg tekanan untk awk.awk kne ingt Allah tu slalu ada ketika hamba nye dlm kesusahan.awk jgn pikir yg bkn2..bunuh diri atau gugurkn kandungan tu bkn jln penyelesaian

beritahu mak dgn ayah, bincang elok2 dgn keluarga bf insyaallah mereka blh terima... jgn buat tindakan yg bukan2, skrg awk dgn bf yg slh bby x slh berdoa banyak2 mintak kat allah supaya kedua2 keluarga blh terima insyaallah..

Bg sy tkpe bincang ngn bf. Ajak kawen cpt2 tkpe simpan aib awk dgn bf sama2 biarlah ckp je nk kawen jgk kt family kawen je ngn bf awk , pastu settle tkpe smpt lg ni org x kan tau pun , nti mgkin org akan ingt bunting pelamin je

4y trước

Aik mne ada nikah x sah , sah je nikah sy ad bljar kalu baby tu x ckup 4 bulan ke brp bulan eh je dinasabkan bin binti kt nama ayah dia , kawen ttp sah kalu sah syarat nikah