Jiwa ku sakit

Saya nak minta pendapat semua. Saya mengandung 5 minggu, anak luar nikah. Saya cerita dekat kawan saya. Saya mengadu dekat dia. Tapi dia seperti memberi tekanan kepada saya. Saya ingin gugurkan kandungan ni. Dia banyak bagi idea tetapi dia banyak bagi tekanan menyebabkan saya lebih tertekan. Boyfriend saya pun buntu nak buat apa. Dia nak bertanggungjawab. Tetapi dia takut sebab benda ni melibatkan keluarga. Dan dia yakin mak dia tak kan maafkan dia, saya dan tak kan pernah terima saya dan keluarga saya kalau mak dia tahu perkara ni. Boyfriend saya baik. Cuma bila jadi macam ni je dia tak tahu nak buat apa. Hari2 dia minta maaf dekat saya. Pujuk saya supaya tak tertekan. Saya mkin tertekan. Kawan saya suruh tinggalkan boyfriend saya. Dia cerita kawan2 dia yang pernah terlanjur dan gugurkan kandungan kerana boyfriend tak nak bertanggungjawab semua kahwin dengan lelaki lain. Dan kawan saya sentiasa membuatkan saya overthinking. Saya tahu salah saya. Saya cuma nak seseorang yang boleh tenangkan saya. Saya rasa macam nak gila. Saya takut keluarga saya buang saya. Saya dah buntu. Saya stress sangat. Tiap kali solat saya doa supaya Allah bantu saya. Saya tak kuat. Mental saya sangat tak kuat sekarang ni. Saya rasa macam nak gila. Rasa macam nak bunuh diri. 😭😭😭😭😭

49 Các câu trả lời

mula mula gtau mak ayah dua2 pihak.. teruskan niat untuk bernikah.. jangan buang.. sayang.. ramai yg nakkan ank tapi terpaksa tunggu bertahun2.. mungkin buat masa ni family akan marah.. moga awak dan bf kuat...

semua ada resiko baik jujur dg mak ayah kadang kita pikir tkut cerita sebenarnya takut marah la tp kita tetap ank diaorang meskipun marah ttap akan dy pikir jalan kluarnya

try contact Syed azmi kat FB .. Selalu baca dy tolong remaja yg terlanjur ni . boleh Minta nasihat Dari dy . Mudah mudahan urusan cik dipermudahkan . jgn stress2.

jgn ggur kn sis . kesian pada baby , jujur dengan family . Pasti da jalan penyelesaian , jangan kita buat andaian sndiri jika belum tanya dengan keluarga sndiri

lebih elok bagi tahu parent , insyallah sekurangya diewng tahu Dan Kita pun dah berpuas Hati bile bagi tahu , Bukan senang nk jln Kan tanggung jawab 🙂

anak tu tak berdosa. nnti kalau dah lahir taknak baby tu. bg dekat org yg memerlukan ataupum serahkan pada JKM. jgn gugur.

Lebih baik bagi tau family.. dia org akan lebih faham and xakan buang awak .. masih awl lg ni utk bagi tau family awk

boleh pergi ke pejabat kadi sahkan. senangkan sebab tu urusan mereka, mereka taulah nak selesaikan.

jgn gugurkn sis...jgn buat kesilapan yg lain...please ye.sis mesti hepi bila ada ank nanti🥲

sis meh chat saya dekat ws. sebab saya pun macam awak. jom 01125779484-aafiyah