Dituduh selalu menjawab

Hi, saya nak luahkan sikap suami. Kadang saya rasa dia terlalu pelik. Selalu menuduh saya menjawab😖 even benda2 kecil yang saya jawab, dia cakap saya melawan dia. Saya pelik, sbb rasa saya benda tu normal sahaja bila saya menjawab. Untuk menjawab kepada apa yg dia tanya atau cakap. Tapi dicakapnya saya begitu. Ibarat isteri selalu melawan kata. Contoh situasi hari ini : Suami : baju dia ni busuk dah duk dah toilet dgn nada nak marah (baju tu dlm baldi, nanti saya akan ambil bilas & basuh mesin basuh) Saya : ye tahu, xpe lah nanti org ambil la basuh. Biar je la situ. Xyh marah2 Dia marah, cakap saya melawan. Saya stress kadang2. Memang kerja rumah banyak taksiap sebab saya pun kerja. Anak kecil lagi. Dia pun jarang2 tolong kemas. Tapi selalu emosi dgn saya, dikata saya selalu melawan. Memang salah ke seorang isteri cakap begitu? Dikira melawan suami ke tu? Tolong bagi pandangan supaya saya dapat perbaiki diri. Saya ada jugak pernah tanya dekat dia, salah ke saya jawab mcm tu. Bukan melawan, tapi untuk menjawab kepada soalan2 dia je. Tiada niat melawan pun. Haih. Pening saya

8 Các câu trả lời

Suami mmg tak suka isteri beri jawapan lbh lbh lg depan org, setengah lelaki ni dia tahu tp sukar nak terima pandangan isteri lbh hebat dr mereka. Bg saya lah kan, sbb mmg ada pengalaman gitu smpkan gado depan org hilang akal..jd taktik saya berhenti beri pandangan, biarkan suami belajar dari kesilapan sendiri kdg perlu jatuh baru tahu silap di mana..jz be silent n even u blh beri pandangan yg lebih baik sbb wanita secara natural lbh pikiran tajam drpd lelaki tp bg lelaki kata mereka itu perlu ada hormat jika tdk mereka rasa tertekan bodoh, jd perlu kita abaikan aje utk rumah tangga tenteram sbb lelaki tak suka kita behave sbg ibu biar setakat jd isteri buat diam mereka suka. Btr kita jgn risau sgt dan tak perlu nak berjawab lbh walaupun mskd kita bukan utk melawan .. kdg v hv to play politic juga ♥️ buat yeke gitu..

2y trước

yea betul itu sentiasa let them learn by themselve..insha allah tenang rumah tangga

Hi sis. Boleh cuba luah kan pada suami dan tanya suami macam mana cara suami nak bila suami tanya tu. Mengenai suami tak tolong tu. Boleh minta tolong cakap baik² . Kadang suami tak faham yang isteri perlukan pertolongan. Tu yang kadang jaga anak pun isteri. Ni saya tengok pengalaman orang lain. Tu yang isteri selalu compare suami orang dengan suami sendiri. Cuba minta tolong dan slow talk ya sis. Moga dipermudah

Maybe jawapan sis panjang sangat and pilihan ayat tu tak sesuai. Orang lelaki ni dia suka simple2 tak serabut otak dia. Daripada sis jawab macam tu, baik sis jawab “okay sayang/abang/whatever panggilan dia lah. Kejap lagi saya buat.” So habis dah kat situ. Dia pun akan diam. Orang lelaki memang ada yang macam tu. Dia tak suka perempuan yang kuat menjawab. Apa pun, semoga dapat selesaikan masalah dengan cara baik ye.

2y trước

betul. setuju. orang laki ni kdg nak kita respek dia. dulu saya pon bagi sebab saya buat satu satu tindakan tu, tp akn nmpk menjawab. last² dah tau teknik dia. diam atau iyakan ja yg dia suka 😂 hati pon senang sbb x gaduh

klu mcm Sy, ada jgak kejadian mcm ni berlaku. kdg2 plik. dy nak aku ckp mcm mana aeh sebenarnya🤣. Salah ckp masuk neraka pulak sbb derhaka. Tp Sy layan je lah. bila kne marah, diam je lah. . part paling best, bila dy nk bersama, (sblm bersama tu) time tu lah kita Tanya balik situasi tadi. 😅. I ni kcik Hati td u marah I. I ckp Salah ke? Cara dy ckp lmah lembut baik je...

2y trước

mungkin hormon x stabil tu, ayaq naik pala org kata.. hehe.. n sis perlu jawab simple ja dgn suami jgn panjang. okey nty sy* ambik basuh ye.. contohnya .. gitu je..x pon jawab ja okey.. kalau x kena jugak tu bincanglah dgn dia ...moga dimudahkan semua urusan sis n suami.

kalau saya tu , saya jawab "okay ___ ( panggilan suami ) " . pastu senyum ja 😂 . tapi saya tak buat la kat suami, sebab suami saya jenis okay ja 😂 mostly dia yang buat kalau kerja kat rumah walaupun saya suri rumah . tapi saya buat kat kakak saya ja sebab kerap gaduh , dia kerap emo 😂 saya malas layan saya okaykan aja 😂

saya pon gitu sis..tapi suami saya jenis kalo saya ngadu apa2 ckap apa2 dia suka potong ckap saya..pastu kata saya memandai je..last dia sembang ka tnya ke saya diam je la ni..kalo dia tnya bnyak kali baru saya jawab..

Nak tanya sis, situasi sis sama. Sis kawin dasar cinta ke keluarga.. dh lama ke kawin sis..

2y trước

kahwin dasar suka. baru 2 tahun

x pun sis jawab je 'okay awak'..jawab pendek2 je