Mcm mana nk rangsang pengeluaran susu?

Saya masih di wad.. bersalin 31ogos. Baby kene tahan di nicu 2-3 hari.. Saya masih belum dpt menyusukan bby.. Susu pun x keluar lg . Da cuba urut n picit. Tak de. Breast pun masih rasa kosong x berat.. Masa anak 1st 7thn lepas bersalin je terus menitik susu.. Now anak ke 2 jadi buntu bila susu x keluar.. Nak berurut masih lg di hospital.. Saya di wad biasa, anak di nicu jd dia minum susu hospital dkt situ.. Dah cuba marmet, xjd.. Dah cuci kerak susu pun x keluar.. mcm tersumbat jgk lubang2 dia tu.. Cuma bila picit dia nampak lembap² basah skit je area tu.. Lps mkn pun xde rasa mcm susu masuk..

10 Các câu trả lời

Anak sy pun masuk nicu tak dpt bagi anak susu terus sbb anak terus msuk wad. cara saya, sy marmet (tengok cara dekat tiktok je) masa tu susu x kembang sangat tp nurse pesan kalau nak cepat susu terhasil urut2 dia dan marmet. So sy marmet sejam sekali. Mmg mula2 tu skit je susu keluar dan sgt sakit.. esok nya tu susu dah start menitik dekat baju x bnyk tp mmg dah ada susu. selepas 3 hri sruh suami beli pam susu, start pam susu dgn kekuatan pam sederhana dpt la 1oz-2oz utk kiri dan kanan.. bila masa utk pam susu konsisten baru laa dpt pam 4oz utk setiap susu kiri dan kanan. sehari boleh pam sebanyak 6oz-8oz × 6/7 pek.. Dpt la hantar susu badan sy ke bank susu utk anak d nicu..

10mo trước

Yepp betul lupa tambah di sana, jangan pernah rasa kita xde susu or susu x ckup utk baby sebab semua tu akan mempengaruhi penghasilan susu kita.. Just enjoy je bagi anak susu, kalau rasa anak xckup boleh je kita top up dgn susu fm tp jangan skip pam susu ikut jadual..

tahniah baby merdeka. tak sampai 24hour lagi lah kan.. kilang susu ambik masa utk terima signal production, jd sis kena kerap bg ransangan dkt breast supaya kilang susu paham yg dia dah kena start produce susu.. ada org cpt ada org lambat xkira la ank number brapa pun..

Kalau ade pump susu. Cuba pump sis. Utk stimulate if marmet tak berapa berkesan. Tapi kalau dapat tuam breast tu pun bagus. Saya pun susah keluar susu masa first baby. Sebab czer. Cuba la yer sis. Semoga dipermudahkan

Biasa nya bby kene rangsang kluar susu tu . Sy dekat ward dokter paksa susu kat bby . Sampai susu kluar . Mmg menjadi masa nak susu tu fkr kan anak . Jgn stres susu takde . Inshallah akan ada susu bila bby hisap

xpe awak. just marmet setiap 1j sekali. sbb susu diawal kelahiran bayi kita mmg keluar xbyk. yg penting awak jgn stress. bila stress takut susu lg xnk keluar

awak tak bole tgok baby ke?, sbb ada waktu melawat kan?, kalau bole, pergi kt dia, kot situ bole buat ada rangsangan ke ,

Saya pun tak de susu masa anak saya lahir. Saya guna pam susu setiap beberapa jam. Lepas beberapa hari baru susu keluar.

Cuba lagi sis marmet setiap 1 jam… awal-awal mmg sikit tu sis. Jangan stress ya kuatkan semangat ❤️

hi, just nk tnya.. boleh ke kita pam je breast utk keluarkan susu masa anak kt nicu?

10mo trước

boleh pump cuma nya tak digalakkan. sebab susu diawal kelahiran bayi susu tu likat dn pekat. bila awak pump kemungkinan akan melekat pada corong pump sahaja. nnt awak akan igt yg awak xde susu bdn. sy prefer awak marmet setiap 1@2j sekali. boleh tadah guna milk collector

Tuam dgn kain basah Dgn air suam