Induce

Saya due hari rabu ni.. Lagi 2hari je due tp ramai cakap perot tggi lagi... Mmg tkde rase tanda² nak bersalin lagi je walau hari dh dekat.. Hmm kalau la kena induce saya tak thu cmne rase.. Hmm sakit tak induce? Perasaan skrg bercampur baur sakit ke tidak mcm natural birth ???

17 Các câu trả lời

Ya fikir positif je. Saya pergi hospital waktu due. Tapi nurse kata, kalau tak ada tanda2, tak perlu datang lagi. Sebab risau kalau doktor cek jalan, baby terpaksa keluar. So kalau sis dah ada tanda darah atau air ketuban keluar, baru pergi ya. Tapi kalau lepas seminggu due, tetap tak ada tanda, terus serah diri kat hospital ya. Saya pergi waktu dah leaking. Lepas leaking pun ambil masa dekat 5 hari baru bersalin. Sebab induce ubat tak berjaya. Jadi last, doktor induce drip. Memang sakit sis. Sebab contraction kita terpaksa. Tapi bila baby dah keluar, hilang semua sakit tu. Moga sis dipermudahkan urusan bersalin nanti.

Saya bersalin 14/10/2019...induce ubat sebiji... contraction kuat sgt tp jalan xbuka dok 2 cm ja. Tghari 14 hb masuk ubat 1 biji. Skt mkn kerap but alhamdulillah ptg dkt nk maghrib skt sgt mintak nurse check tgk2 dh 6 cm.... akhirnya pukul 6.58 masuk la labour room Dan setelah 15 minit cmtu lahirlah puteri kedua saya...

5y trước

Baby girl dik 😘

Esok due sye 4/12..org keliling asyk tye je bile nk besalin..sye jwb je bile ank dh besedia nk kluar brula besalin 😅😅 buat aktiviti kt umh mcm biase je mlm2 ikut hasben jln2 sbb xnk pkir sgt kalo ikutkan mmg la ssh ati..InshaAllah doa byk2 dipermudahkan semua urusan..

5y trước

Kite pn bby 1st..nervous jgak sbenanye tp buat2 cool 😅😅 mcm awk ckp la pk sakit tu skejap je..nk xnk mmg kite kne hadap jgak..

Sis klw hari due tu terus pegi hosp ye,,sbb akk sy pun mcm tu dah nk dekat due tu xde rase sakit2 nk melahirkan..nasib baik shuben dia bwa pegi hosp terus mse due tu..sampai jee hosp doc cek baby dia da lemah dlm perut..then terus masuk labour room c'zer la dia jwb ny..

Jgn trlalu byk fkir saat2 nak brsalin sist...cuba sist tenangkan diri...baca zkir dan surah2 trtntu...dgr ayat2 alquran..yg pnting bnda yg bwt hti kita tnang..sbab nrse kat tmpat sy slalu ingtkan sy spya jgn stress2 lagi2 dkt nak brsalin..☺

5y trước

Oraite sis.. Thankyouu sokong tu 💕 insha Allah dipermudhkan segalanyaaa..

Bykkan berjalan dan berdoa.. think +ve, bygkn situasi nk bersalin nnti dipermudahkan.. in syaa Allah, Allah bersama sangkaan hamba2nya. Dan jgn lupa minta maaf terutama pda ibu& suami. Minta diorg redha dan doakan urusan bersalin nnti.

5y trước

Oraite sis.. Thankyouuu tips dan sokongan.. Insha Allah kita dipermudhkan urusan.. Aaminn😘

Jgn ikut ckp org sis.. Pkir positive.. Ank sy dua2. X prnh pn jtuh perut ka apa.. Yg pnting rjin bjln dkt2 due.. Senaman kegel.. Goodluck sis

5y trước

Ok sis bgtu la.. Jgn Overthinking ya sis..

Sya pun sma. Smlm due date sya. Tp doc beri tempoh smggu lagi. Huhu. Klau sbtu tak brsalin hari ahad kena paksa bersalin 😅

5y trước

Ye sis. Hehe. Sini bagi tempoh smggu. Kalau ada gdm baru serah diri.

Saya overdue 3hari. Masa 3hari tu, saya cuma buat keje rumah, aktif kan badan. Buat2 jalan, utk bukak jalan.

5y trước

Itu la.. Rase nak kena g jogging besok ni hahaahaha.. Ape2pon tahniah dh lps fasa yg menakotkan.. Doakan kite plk dipermudhkan sglanya ye..

Saya perut xjatuh, wlwpun hri nk bersalin, saya bersalin 13/3 , due 27/3 ... Semua kuasa Allah sis

5y trước

Yaa sis, alhamdulillah saya lahirkan ank pertama umo 20thn, hanya 1jahitan sahaja wlwpun bersalin masa 6-7cm ja laluan terbuka