saya sembelit masih pantang hari ke36,saya bersalin secara czer,

saya dah pergi klinik g farmasi beli ubat sembelit,yg air n kapsul tapi masih sembelit,sya makan buah n sayur dan bnyk minum air tPi masih sama lagi..sakit sgt bila nk membuang,,ada tips lain

12 Các câu trả lời

Makan ubat cair najis lactusos, lepastu waktu nak membuang masukkan ubat ravin enema (ubat masuk ikut dubur utk buang air besar). Nanti boleh membuang tanpa menyakitkan sbb najis sembelit tu dah lembut. Kalau ubat sembelit semua tak jalan percayalah ravin enema confirm jalan sbb kesan nak membuang tu on the spot. Saya pun kerap sembelit skrg day 30 berpantang tapi bersalin biasa. Btw nurse tak galakkan saya selalu guna ubat utk sembelit, dia bagi tips minum jus prune & makan buah sunquick mmg senang lawas katanya.

sama sis.. mcm2 cara dah cuba..mkn ubat cair najis xjalan, stop minum milo n mkn roti seminggu xjalan,mkn sunquick xjalan,makan kismis xjalan,minum air suam xjalan.. last2, minum susu, bila sakit perut sgt tu, terus sy picit sendiri je ikut punggung(sblm ni suruh suami buat sbb takut).. duduk menyinggung, baru keluar yg lama2 tu .. besar2, keluar yg tu, lega sgt3.. tu pun ubat yg ke lima baru jadi.. esoknya tu baru berak cair..

sy oun sembelit. guna tandas duduk. tk keluar najis. tersepit kot. sy guna tandas cangkung. tp sy tk cangkumg. sy duduk kt bucu. dan duduk senget sikit. teran slow². petua org bg minum i byk semua tk jd sejak bersalin awal bulan 9,sampai lani. ayik sembelit je.ubat sembelit pun tk bkesan

cuba dulcolax sis...insyaAllah...bersalin kli ni sy lgsung x de sembelit...cuma mkn 2 bj dulcolax yg doc bg jer mse lps bersalin...hr seterusnya mmbuang mcm biasa...tp dr pregnant smpi dh bersalin...buah oren sunquick sy x miss mkn...1 hr sebiji

Sye pun sama sis sembelit jg...mcm2 dh sye mkn minum air pun byk jg....last2 sye masuk air kt dlm dubur sye...bru blh membuang tp sakit sgt sampai berdarah

2y trước

Ye sis...mse sis nk msukkn air kt dubur tu sis jgn teran tau...sbb kita czer kn...mcm sye slagi najis tu tk turun sye masukkn air smpai rse nk membuang...sbb najis tu keras kn tu sbb lubang dubur tu berdarah

Saya bersalin normal. Sekarang dah 27 hari still sembelit. Minum air banyak, makan buah oren n makan sayur pun tak jadi.

Saya amalkan Nona Roguy Phytonatal. Boleh Cuba, sangat berkesan bagi yg sembelit lepas beranak

saya beli ubat yang masuk kat lubang bontot tu, tak lama terus berak

Cuba makan buah prune sunsweet stiap hari lancar alhamdulillah

Sy makan pil pyhto Nona roguy.. berkesan alhamdulillah

2y trước

Ank sis cirit x ?