Apa lagi nak buat naikkan hb ?

Saya dah makan jambu batu tiap hari , mkn kerang , bayam apa smua yg bole naikkn hb . Tp makin drop . Tak pernah sentuh kafein , coklat apa smua . Sy 5 bulan dah . Nurse kk mrh mrh sbb hb drop . Bila cek doktor . Ckp pasal hb . Doktor ckp ok ok je slgi bby ok . Mkn ubat tak skip langsung . Entah tak tahu nk cuba apa lagi 😌😌

59 Các câu trả lời

sama la dulu ada masalah low hb.. dan try mkn bayam, hati ayam, guava, dll.. still drop.. last2 yg salah cara mkn ubat tu.. saya makan ubat obimin ja pastikan makan ubat tu selang 2 jam selepas makan or sebelum mkn.. dalam masa yg sama saya makan hati ayam n sayur bayam tu tumis jgn bagi masak sangat n perah limau nipis..

sama dengan saya macam mkn ayam daging kerang sayur buah jmbu batu tapi makin turun ..smpaikan harini checkup klinik kena ambik drah smpai 2kli...dah lh cucuk cari urat xkena sampai 4kli.....bole pulak cakap kita xdk urat 😂dh lh skit cucuk xkena urat sepasai😭mng jdy fobia terus dngn jarum

1y trước

sis sama hahaha . sy jenis drh susah nk kluar . 7 kli cucuk haha smpai lebam 😌

waktu pemakanan vitamin Kene betul..contoh saya mkn pagi sebelum sarapan..dan petang dlm pkl 7..sbb vitamin ni..perlu masa yg betul UTK serap makanan..saya minum air jus delima dan zincofer..pastu snek ,saya mkn kismis..sbb saya tak mkn hati,kerang..Alhamdulillah,hb saya atas 11

1y trước

awk mkn 2 kli ke? sy mkn 2 jam lepas makan malam dengan air sunquick ksg .

saya mkn buah delima...mkn ubat Eberet yg diberi oleh doktor ikut waktu & cara disarankan...pnh dri 10.2 ke 10.8.. lps tu turun plk ke 10.4, turun lg ke 9.9..lpstu naik 11.1 sekarang ni.. dok amal mkn buah oren & jus oren...buah delima..& susu mamadil

Awak cuba makan ubat 2kali sehari , pagi sebelum makan n malam nanti nak tido baru makan ubat , sebelum ni hb saya teruk jgk , mcm ii saya mkn semua tkjadi , lepas tu saya cuba mke ubat 2kali sehari sekarang dah baik hb saya kak

1y trước

Doktor cakap mcm tu jgk dekat saya , tpi saya mkn jgk alhamdulillah hb naik dan saya pun tkde apa ii bby pun okay aktif semua okay , awak cuba

YaAllah ni sama sgt mcm sy… preggy kali ke2 ni dugaan betol 😭 mcm2 mkn, minum… tak naik2 hb… last cek naik pun 0.2 je wak… mula2 cek 11.6 pstu 10.4 pstu terus jtuh 9.6 last 2weeks ritu 9.8 😅 mgu depan next chekup harap lah naik 10++

1y trước

sy 9.3 , naik 10.9 , ritu turun pulak 9.8 . terus kene bebel hahahaha . siap ckp mkn iberet dgn vitamin c yg tak tggi tu tak naik . sy mcmm ...... sy takde.tukar cara pemakanan pun . masa naik 10.9 tu sy mkn iberet dgn air sunquick ksg . ttiba bulan ni trun .

saya ada masalah hb. saya makan supplement vitalea shaklee.. alhamdulillah hb naik. tu pun ada kawan yg recomend. nampak serasi dan buat hb naik. cuma masa makan vitalea tu saya amal kn mnum dengan air yg masam2 sikit macam ribena.

1y trước

tp ubat kk mkn tak ?? sbb kawan sy mkn vitalea ubat kk tak amik .

sama laa dengan saya masuk 5bulan drop terus hb saya ..saya pn xtau nak makan apa da ..sya byak baca tips naikkan hb makan ubat ngn air oren ..isnin ni tgok macam mna hb sya drop lagi kaa tidak

1y trước

sy amik fbc tu je yg doc suruh . result pun doc tak ckp pape.

ikut kn dlm scan dh 7weeks..tp Masih nmpk kantung..Dr scan memang x nmpak lagi baby Dan jantung..Dr bg 2 mggu untuk scan lagi...2minggu kemudian Dr scan lagi Masih lagi x nampak..hanya kantung sja..Ade x mommy yg mcm Sy🥹

1y trước

dah try scan ikot bawah tak ??

Untuk ubat sy ambik iberet, pstu sy minum gulsan pati delima dan sy ambik susu calla coklat. Kalau susu btol2 tk leh nk masuk tekak🤣🤣.. Alhamdulillah setakat ni hb ok.. Buah jambu batu pun ok utk naik hb.