HB MAKIN DROP

Hi mommy , sy agak stress sbb makan mcm2 utk hb naik tp makin drop pula , sy dah ikut cara mkn ubat dgn btul nurse bagi ubat iron tu . Nurse dah bising2 sbb baru 24weeks tp hb drop tpaksa lah 2minggu skali ambk darah tadi ubat dah tukar iberet tu harap2 lahh okayy sbb sy tak pena skip ubat , risau hb makin drop takut bg kesan kat baby 🥲 ada tak mcm sy? ##firstmom #firstbaby #ingintahu #bantusharing

13 Các câu trả lời

Hi mommy, sama lah kter.. saya skrg dh 17 minggu, last week doc bg zincofer iron tablet.. saya start mkn je ubat tu, saya trs muntah2.. demam panas on off.. ni hari ke-6 saya demam.. saya dh dihantar ke kecemasan 3 hari lps, tp cuma diberi antibiotik utk kencing kotor saja😢 29/11 ni saya ada checkup lg, saya risau hb saya drop sngt2..😭

2y trước

kalau sy mnum zinkcoper haa mcm tu la.. kena minta ubah ubat.. antra smua ubat iberet pling ok 😅

Saya 1st dgn awal 2nd trimester pun hb drop 10.38 mkn ubat obimin tu sbb itu iron paling rendah pun saya pening. Tapi mkn jugak la lepastu paksa tidur, lagi satu saya amal kan pati delima harini check hb 13.0 alhamdulillah.

Try sangobion sis.. sy pernah admit sbb hb drop smpai 8 & doc pakar suggest sangobion.. beli dkt farmasi.. just mkn sehari sebiji.. hb dari 8 naik 11.. ni anak kdua maintain dgn sangobion alhamdulillah hb sy maintain 11-12 je

bgs ni iberet sis.. sy lpas tukar iberet mkn stiap jam 6 pagi.. & srpn stiap jam 7 lbih @ 8 pgi.. Alhamdulillah dari 8.8 naik ke 9.8 then mggu ni 10.3.. insyaAllah sis.. amalkn ja mkn buah2 sblm mkn mknan berat 😍

Sama la macam saya, apa yang prang syorkan semua dah try. Padahal kita bukan main careful lagi. Stop kafein apa semua sekali hb maki drop padahal dah amik 2 biji maltofer dah😮‍💨

Try mnum pati delima beli kt farmasi je..sy dlu masa bkk buku hb drop smpai 4.9 je..try iktiar mkn pati delima x bancuh dgn air bru naik elok hb..skg sy bru 21weeks

sy haritu hb drop jadi 10.4 . alhamdulillah sekali je ulang pergi klinik check hb trus naik 12.2 , sy ikhtiar minum lazz kurma n makan maltofer 2biji shari.

Apa yg saya ikhtiar 1. Minum air rebusan kurma merah dan longan 2. Susu kambing 3. Susu kurma farm fresh Naik hb dari 9.2 -> 10.0 dlm masa 2 minggu

Cuba makan hati ayam .. 2 hari or 1 hari sebelum nk g klinik ambik darah , makan hati ayam or hati lembu .. insyAllah ok nanti

mommy try makan kacang kuda,1 hari tu rebus dlm 1 cawan. insyaallah 1 mggu hb boleh naik. try lah