Majikan tak bagi cuti bersalin

Saya dah bekerja hampir 9 bulan , dan saya pregnant sebelum saya menjadi confirm staff . Tapi sekarang saya dah confirm . Supervisor saya kata saya tak layak dapat cuti bersalin sebab saya pregnant sebelum saya jadi confirm staff . Then kalau saya bersalin , saya tak dibayar gaji . Dan dia suruh saya cuti selama 40 hari je lepas bersalin nanti . Boleh ke saya nak adukan ke pejabat buruh ? Atau memang begitu undang2 nya . Sebab kawan sekerja saya lain brand dia belum confirm tapi company dia bagi cuti bersalin mengikut yang kerajaan tetapkan dan dibayar .

1 Trả lời

cuba check dlm offer letter..then kalau mmg xbg jg..check dgn pjbt buruh...sy pn sama..status contract yg renew2..sy redha unpaid leave.huhu