Cuti sebelum bersalin

Hi momies. Saya first time mom, bekerja, dah 38week 1day. Saya nak tanya pendapat momies, selalu momies amek cuti sebelum bersalin bila ya? Seminggu dua sebelum due date ke atau kerja je sampai beranak? Saya plan nak cuti dah minggu depan, 17/10 tapi ramai kata jangan, bazir cuti maternity tu, nanti kurang spend masa dengan baby, padahal lagi seminggu je lagi due date ikut kan kalau saya start cuti minggu depan. Saya ada gdm so kalau xda tanda nak bersalin memang kena serah diri 25/10 nanti. So memang confirm takkan terlebih. Bos, HR semua bagi je cuti sebelum beranak. Cuti saya 3 bulan. Mohon pendapat momies. 🙏🏻 #firstbaby #pleasehelp #buntusanggat

2 Các câu trả lời

kalau saya jadi awak dapat ML 3 bulan, saya dah ambil cuti start 38 minggu. Tapi saya punya ML 2 bulan sahaja, due date 21/10 dan sekarang belum ada tanda2 bersalin jugak. So saya bekerja last minggu ni. Saya dah start ambil cuti minggu depan. Esok saya dah masuk 39minggu. Nak kerja pun dah tak ada tenaga

2y trước

Wahh.. Sama la due date kita.. Tapi tak plan ambil cuti Sebelum bersalin. Kalau dah ada tanda baru cuti. Tapi hari ni dh kena warded.. Mengeras baby kurang gerak.. Esok kena induce. Doakan ya..

seminggu sebelum due date tuu awk guna cuti AL. lepas duedate guna maternity leave. so awk dpt cuti lama dgn baby.