perut gatal

Saya dah 6 bulan.. normal ke perut rasa gatal.. gatalnya mmg xbole bawak bincang rasa?

26 Các câu trả lời
Chuyên gia

Salam sejahtera, untuk makluman puan, kegatalan pada bahagian perut ketika hamil adalah sesuatu yang normal. Biasanya ini terjadi akibat perubahan hormon badan dan kulit perut yang menerik dan tegang apabila kandungan semakin membesar juga menyebabkan gejala ini. Selain itu, wanita hamil boleh mengalami gejala kulit kering yang turut menyumbang kepada rasa gatal pada kawasan tersebut. Namun begitu, jika anda mengalami gejala lain selain gatal di bahagian perut seperti gatal pada bahagian tubuh lain seperti kaki dan tangan, kencing berwarna gelap, najis berwarna pucat dan kekuningan pada kulit, sila rujuk ke hospital dengan segera kerana ia mungkin disebabkan oleh masalah saluran hempedu tersumbat. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

Sis kalau perut dah start rasa gatal. Dah perlu amalkan Setiap hari pakai losyen palmers or minyak zaitun. Sapu pada perut. Saya masa perut 37minggu baru start perut gatal. Dan sebelum tu jarang sangat nak sapu minyak atau losyen pada perut. Last2 perut jadi merekah dan gatal yg sangat teruk sampai 39week. Kalau boleh ambil langkah pencegahan sebelum gatal tu jadi lebih teruk. Tak bagus kalau perut gatal tapi kita biarkan je.

Gatal, sy jga. Parut d perut tu yg buat sakit. Saya garu jerr.. ada org kata guna sikat, jgn guna tgn. Nanti perut berbekas. Saya guna sikat, berbekas jga. Ada kawan sy bgsa cina, dia guna tgn garu2, licin je perut dia

Ms sy preggy dlu pnh alami..xtw nk buat achnr dh bile rs gatal sesgt nk garu kang itam plak...tp kekdg gosok2 je bg rs ilang gatal..tp gatal juge..... Smla gatal xleh bwk bncng ms tu..😂😂😂

Sama.. Tp jgn garu sis.. Sy yg x garu ni pn da naik rekahan dy tu 2 line kiri kanan.. Bawah perut.. Baru smlm sy perasan.. Ha gelabah sapu bio oil tu gn breast skli.. 😂

norml ..bli la krim kat watson Rosken yg warns biru tuk elkkn prut kt prut..pkai sblom dia muncul..InshAllah brkesan yg pnting jgn garu..gosok2 jek klau gtl

Sy pun alami benda yg sama. Nk masuk 6bulan tu start gatal. Sy beli lotion palmers. Sapu pagi dan malam lepas mandi. Alhamdulillah setakat ni kurang rasa gatal.

jgn garu sgt ye..sy gatal jugak baru ni, tp hujung2 8 bulan la, sedap garu tp xde la smpai syok,skali intai kt cermin,strechmark rupanye..haha...

Normal tu sis..kalo gatal just gosok2 je...jgn garu..nanti berparut perot...merekah tu biase...tp jgn sampai parut itam..buruk nanti

Saya punya garu dgn sikat sampai luka 🥴 gatal dia merenyam kalu boleh garu sampai x stop 🙈