kata2 semangat

Saya baru disahkan keguguran semalam 12week. Janin turun sendiri di rumah dan terus ke hosp. Ini adalah kandungan kedua saya setelah kandungan 1st pun gugur 9week pada feb lalu. Saya rasa down sgt.. Tlg bagi saya kata2 semangat ?

34 Các câu trả lời

Takziah bt sis.. Allah Maha Tahu.. Pegang je kata² tu.. Stiap apa yg Allah berikan pd kita x kre musibah @ nikmat semuanya bersebab.. Bkn suka²..Allah lbh mgetahui ap yg ad dihadapan sis.. Dan mgkin itu yg terbaik walau itulah yg memeritkan.. Kdg Allah mguji kita utk mlihat sjauh mana ksabaran & keredhaan kita diatas ujian yg diberi. Tp pcyelah sis.. Jika kita redha dgn stiap dugaan yg Allah turunkan, nescaya akn ade hikmah yg bsr dan nikmat yg akn digantikan dikmudian hari.. I dh laluinya stelah ggur kdungan prtama..kwin ogos 2018 then disahkan hamil sbulan lebih dec 2018. End dec tu ggur. time tau pregnant tu smua fmily happy. Mil siap nangis sb happy.. Husb pn.. Tp ianya x kekal lame, bl kdungan i fail tibe² janin kuwa. Time tu down sgt²..2ari i ng husb mngis. Husb mcm org meroyan ngis i plk yg kene tenangkan dy.. Sb terlalu berharap.. Selang 3 hari meratapi ksedihan, i bangkit bt mcm biase.. Syum,bcakap,x termenung dh.. Husb pn nmpk da ok ckit. I ckp kt dy, mst ad sebab yg kite x tau.. Kite kne redha.. Then juz tduk n agguk je.. Selang 2mggu berpantang kguguran, i tgu period x dtg²..masuk mggu ke 3 brpantang i cek UPT Alhamdulillah.. I disahkan hamil lg.. Now, kdungan i dh 31week. Berkat keredhaan ats ap yg menimpa.. Sabar ye sis.. Redha.. Itu je kunci

Sabar sis..Allah uji bersebab,tahu awk mampu hadapi ujian ni, n tahu kenapa ank tu skrg berada di sisiNya. Awk ada 2 org ank dh kt syurga nti dorg la akn trik tgn awk dan suami masuk syurga sama2. Ad satu hadis nti awk boleh google yg firman Allah bgtau kt malaikat suh cari ayh ibu ank2 syurga ni spya disatukan balik kt syurga.. inshaAllah..sy pun ada 2 org ank syurga.. kite mnusia biasa,mmg sedih sis. Tp jgn lama2..ms ni fmly n hubby support sgt la pentg.. jg diri jg kesihatan,bpntg dulu yg terbaik untuk dlmn, jgn tggl asid folic, be happy dgn fmly n bykkan syukur pd Nya, bykkn amal, n kalau ttc pd bulan puasa nnti jgn skip doa tiap2 mlm untuk sampaikan hajat awk pd Nya.. smbil berusaha berdoa n bertawakal Allah jnji kejayaan sis. Aamin .. big hugs

Sis, feb 2018 saya keguguran yg first. August 2018 gugur untuk kali kedua. Lepas drpd tu saya plan betul2, makan yg sihat2, exercise, kawal emosi.. alhamdulillah lepas 6 bulan, pregnant lagi sekali. Skrg dah masuk 30weeks. Sis kena banyakkan rehat. Jaga emosi. Yakin ya ng Allah akan bagi pada masa yg tepat. Saya pun masa gugur kali kedua, langsung tak boleh terima. Tapi bila fikir balik, banyak hikmahnya. Dan Allah itu Maha Penyayang.. ambil masa ni utk perbaiki diri, amalan dan dekatkan diri pada Dia. Dialah sebaik Perancang. Take care sis ❤️

Takziah.. Percaya pada perancangan Tuhan ya. Banyakkan pujuk hati and cakap dekat diri sendiri "saya redha" nanti lama lama boleh terima sendiri. Masa saya gugur, benda pertama saya cakap (baby belum keluar lagi masa tu) kalau awak dah tak ada, keluar je lah. Tak apa. Kitaorang (saya dan suami) redha. Alhamdulillah tak lama lepas tu lekat. Tak apa sis. Selagi ada rahim, selagi tu kita boleh pregnant. Sabar ya..

Saya penah alami jugak miscariege anak p1, sebulan lepastu sy pregnant anak k2, masa pregnant tu mcm2 pk sbb takut jd mcm yg 1st tu, n setiap kali pregnant sy mmg akan bleeding..alhamdulillah anak k2 lahir dgn sihat n sempurna skang dah berumur 8tahun, now pregnant yg ke4 32 weeks...nasihat sy sentiasa bersangka baik dgn Allah dia akan bg kita yg terbaik utk kita..

Anggap xde rzeqi.. Allah nk bg tiket free ke Syurga DIA...mgkin klu kndungan tu kekal smpai bersalin, ad msalah lain pulak..contoh, jntung brlubang, cecair dlm otak bayi, msalah pada bdan dsb. Brdoalah ad rzeqi lain akn dtg😍 Pngalamn saya, 1st pregnant ggur 14w 2nd pregnant ggur 10w Dan..sy yakin.... Rezeqi Allah ad dgn saya wlupun cara lain

Sabar ye sis..ada hikmah Allah tkdirkn ssuatu..sy pom bru lps kgugurn 14.11.19..saya tggu nk prgnnt dkt sthun lbih..p Allah lbih tau yg trbaik untuk kita..skrg tgh ttc blik..moga ad rzki kita bby 2020..amin..sis kna redha..sdih mmg xblh lari..p siapa la kita nk mlwan nyer.. Jnj jga kshtan n jgn lupa consume asid folic.. Fighting!😍😍😍😍

Sabar sis.. anggap sj baby mungkin ada masalah, sy pun pernah mengalami keguguran before ni, 5 kali keguguran ketika usia kandungan masuk 7minggu, doktor hnya dpt kata mungkin baby ada masalah kecacatan, mungkin Tuhan taknak baby sengsara if dilahirkan tak sempurna, itu sj sebab kenapa Keguguran itu terjadi.. itu sj yg dpt buat sy move on..

Sabar ya sis.. ada sebab Allah berikan sis mcm tu.. sepupu saya dua kali gugur mcm sis, kali ke 3,6 bulan dah bersalin.. Alhamdulillah anak selamat tapi kena tahan di nicu sampai baby matang.. mcm ni pulak dugaan dia.. saya doakan habis tempoh pantang t semoga sis lekat lagi dan kandungan selamat.. In Shaa Allah..

Sy pn ank pertama meninggal slps 12hari lahir...seblm kelahirannya elok aje xde sebrg masalah... Allah nk uji kita...xpe ank surga dh menunggu... Ank kdua pla lahir dgn sihat selamatnya Alhamdulilah ttpi Allah uji pla dia adalah ank surga ank istimewa,autism.. Ank ketiga ne semoga membesar dgn sihat