Blighted ovum @ embryonic pregnancy (kantung kosong)

Hi. Doc suspected sy blighted ovum. Usia kandungan now 9weeks. Memang tiada tanda2 langsung untuk gugur naturally. Ada tak pengalaman ibu2, if usia kandungan >13weeks tp masih tiada tanda keguguran, apa yg ibu2 akan buat? Ambil pil gugur ? D&c?. Tolong share pengalaman. Sy perlukan kata2 semangat.. 😭

5 Các câu trả lời

macam saya punya kes gugur yg lepas. scan kantung kosong tp kantung membesar . refer hospital sbb setiap kali check kat klinik kantung mesti kosong even melalui tvf pun. refer ke hospital , disuruh tunggu dalam seminggu untuk tggu kantung jatuh sendiri , incase tak jatuh depa suruh masuk ward n masukkan ubat untuk bg kantung jatuh . saya pun takda tanda2 smpai lah masatu 12weeks5days , saya bleeding teruk . mungkin sbb termakan nenas malam tu hehe . masatu lagi berapa hari ja nk kena masuk ward . n then refer ke emergency terus depa korek bawak keluar kantung sbb nk stopkan bleeding tu . mmg tak nyempat dah nk bawak masuk ubat apa2 katanya , untuk elakkan darah kurang terpaksa korekk . kalau tak prosedur asal kena masukkan ubat , tunggu dia jatuh sendiri n takpayah cuci dah

1y trước

doc tak bagi bius dh masatu sbb saya bleeding banyak n kena cuci terus untuk elakkan darah keluar banyak . tapi esok tu kena cuci lagi sekali sbb ada sisa . yg ni depa bius . yg cuci awal2 tu tak kena bius 😅

tapi bagi saya , baik refer ke hospital untuk hospital bg cadangan . jangan amik pil gugur🥹 lebih baik depa msukkan ubat , sbb lepas masuk ubat kantung akan jatuh sendiri . mcm kes saya tu pun hampir nk cari jalan bagi dia jatuh tp husband cakap jangan , biar jatuh sendiri takpa sebab kalau jatuh sendiri takyah kena cuci dah . saya takda luck masa tu sbb bleeding tp kantung still ada 🫠 pagi tu saya rasa perut tak sedap , petang tu terus turun darahh ketul2 banyakk mcm period . apa2 pun semoga segala urusan awak dipermudahkan🥺♥️ semoga tabah , sbb saya pernah ada situasi tu🥺

1y trước

sama2 🥹 mmg sedih kan tp kita takboleh lawan takdir🥲 semoga kesedihan ni digantikan dgn kegembiraan nanti

sy haritu baby x brkmbang smpai 13week.dktor bgi msa suruh turun sndri tpi x turun2 jgk last kena d&c

Ada kantung tapi kosong ke ??

1y trước

Yes. Blighted ovum @ anembryonic pregnancy. Ada persenyawaan tetapi embryo stop developing. Tapi kantung baby still ada and still membesar.

Anembryonic pregnancy*