Sangat depresi & sedih. Mummy2 tolong beri kata2 semangat dan apa perlu saya buat.

Kandungan sudah 32 minggu, suami panas baran dan keluarkan kata2 kesat seperti sial, bodoh, menyusahkan, dan macam2 lagi. Rasa sangat down dan tiada kekuantan diri 😞😭. Maaf tiada tempat untuk mengadu nasib.

9 Các câu trả lời

Pernah mcm ni.. tapi tu sbb sy sendiri tak pandai nk bercakap dngn direct n mmg salah kami berdua suami isteri.. Skrg kmi masing2 prlahan lahan bljr dr ksilapan.. Benda mcmni sis kena tahu yg llki sis pun salah dan patut dia sedar benda nii.. Cuba pegang ayat ni,dah suami isteri harus kena sesama lindung rumah tangga.. Bukan sorang je buat n psgn pun perlu tahu n ambil tahu kkurngn n kelebihan psgn.. ni maknanya cari balik keserasian berdua dgn telusuri hati.. Mmg ada sikit2 prubhn pun lps kawin tp as suamiisteri ni,kan kena teruskn hbngn dgn baik2.. So sis cuba beranikan diri n sis pun ada hak n boleh marah,bukan suami je.. Bukn suru sis marah dia..tapi sis ada hati n perasaan.. Sis ikutlah hati naluri sbgai seorang manusia ni..perlu jg luahkan perkara ni pd suami. Mmg susah tpi jgn takut2 dgn suami. Suami tu pun manusia jgk. Dia bole baran,sis boleh jd pentingkan kebaikan bersama.. Haa.. Biar dia jadi api,sis jadi air. Sis cari sedikit kebaikan prnh dia buat n tolong dia develope kebaikan dia tu jadi lebih nmpk berguna. Itu cara sy buat suami sy nmpk berguna dpn mata,slgi sy masi nk jaga hbgn,sy jd kan dia berjaya jg..wlpn bnda kcil.. Nnti dia akan hargai sis wlpun dia xnmpkkan.. n kalau pn dia ckp elehh mcm tu,apa nk hairan,Kaan? bini jgk,sapa lah kita kalau x buat. N jadi lebih tegas n lebih fokus pd matlamat.. Hidup ni mmg byk dugaannya sis.. Sis jgn fokus sgt perasaan yg berat tu.. Sbb sy nak sis kuat..nti lebih byk perlu tempuh. Anak nangis bila lahir lapar,nk kasihsyg,xnk ditinggalkn,sakit n sbgainya.. n jgn sesekali lepas pandang apa sbnrnya laki sis mahu.. Sis bt aja mana yg mmpu N sis pun boleh tegas pd suami.. Kalau dia masi mulut mcmtu,sis senang je,abaikan n terus jd yg terbaik demi family kecil sis.. U can do it sis!

Sis , pedulikan je suami sis tu . Sy pun dapat suami macam tu sis . Siap tak mengaku lagi yg kitaa kandung ni anak dia, maki hamun tu dah biasa . Tapi nasib sy baik. sy stay ngn mak sy . Anak pertamaa dulu harihari menangis . Tiap malam menangis, sebelum tidur sy selalu dengar zikir zikir je. Alhamdulillah tenang rasa . Lepas bersalin kena cerai sekejap. Pastu diajak rujuk . Pastu, anak nangis sebab nipple confuse tengah malam, sy yg kena marah sebab dia asyik ngn game . Maki hamun sy time tu . Sakit tau sis . Sebab kitaa still dalam pantang and emosi macam tu. mak sy pulak yg bangun tengah malam tolong sy jaga anak . Allahu, bersyukur sngat Duk ngn mak. Nasib baik tak meroyan . Tapi kali ni, anak kedua , sy buat taktau je pasal diaa . sy jaga hati sendiri je sekarang ni. Duk dalam rumah pun tak bertegur sangat dengan diaa . Sebab sy malas nak serabut kan diri . Baik sy fikir diri sendiri . smpai mase nnti cerai lah, sy cubaa hidup sendiri pulak . sebab dah lamaa sangat bertahan, bersabar kan .

Sis boleh beritahu doktor. Nanti ada appointment dgn staf yg berkaitan utk sis tangani depresi. Ataupun sis boleh ke pejabat agama islam terdekat utk mengadu nnt boleh dpt sesi kaunseling husband & wife psl rumah tangga. Bukan sis sorg je ada suami yg mcmtu. Kalau kena pukul lagi musnah hati perasaan. Suami sy pun tp alhamdulillah dh beransur baik walaupun masih ada itupun berubah dsbbkn peristiwa dia pernah masuk lokap & takut kehilangan kerja. Ikutkan saya mmg dh xde hati & perasaan atas apa yg dia lakukan tp krn sifat pemaaf & pujukan sy trpksa terima. Jika berulang lagi sy pasti xkn kembali lg kpdnya buat selamanya. Cukuplah sekali. Biarlah, hidup saya lebih tenang tanpa dia. Jika terpaksa berpisah, anak dia pun x perlu tahu & lihat attitude ayah dia. Biarlah anak dia hanya tahu ayah dia baik. Biar anak tahu jodoh juga ada tempoh masanya. Perkahwinan bukan utk disakiti psgn.

jaga emosi sis.Xelok untuk kandungan..Dah akhir trimester nih banyakkan bersabarny,xlama lagi bby lahir..Buat masanie Cuba paksa diri untuk tenang dulu demi bby..Nanti lepas bersalin,sis fikirlaa ap yang terbaekny.Saya doakan semuanya baek2 aje n Moga dipermudahkan urusan bersalin sis.Aamiin

Ataupun sis boleh mengadu pada kadi/saksi semasa akad nikah. Tapi nanti tetap bersangkut paut dgn pejabat agama islam cthnya sesi kaunseling. Itu jelah tmpt mengadu yg sebenar selain parents. & paling penting mengadu pd Allah jgn lupa. Berdoa semoga sis dikurniakan suami yg baik & soleh.

awak....balik rumah ibu bapa awak sekejap utk tenangkan diri ..kesian awak.....semoga tabah dan kuat ye...mcmtulah dugaan kita 😢 dh penat dgn sarat ,ada lg org sekeliling yg nak buat kita sedih..lagilah dr suami sndri memang sedih sgt

klu boleh kawal emosi sis,jgn mcm sy smpi kena jupe doc stress(bhgian psikriatri)tp x g pun...alhamdulillah..sekrg x stress dh..🤲🏻🤲🏻

sabar ya sis. sis kena tenang dan kuat tau utk baby. semoga sis diberi kemudahan utk segalanya. aamiin

Hi sis. If you want someone to talk. I'm pretty glad to have some conversation with you 🤎