Mengandung boleh ke puasa?

Saya ada puasa sunat harini, saya ada baca kalau tak larat berbuka, tapi saya ada sakit perut rasanya masuk angin tapi masih larat berpuasa, adakah bahaya untuk kandungan saya? Btw saya baru 13 weeks #firstmom

4 Các câu trả lời

Saya pernah ajukan soalan ni ke nurse. Nurse kata memang wajib puasa, kalau rasa lapar tu normal. Orang yang tak pregnant pun akan rasa lapar bila puasa. Yang tak perlu puasa bila rasa pening sampai nak pengsan, ibu mengandung kena cepat2 berbuka risau memudaratkan kandungan dan ibu.

2y trước

fahamm, baru skrg jelas kalau tak larat tu yg sampai nak pengsan, terima kasih sis

kalau sampai menggigil badan tu boleh buka puasa jgk ke?? sbb sy klau lapar teruk sngt smpai menggigil pastu rasa nk pitam..

2y trước

saya pun bru 4 jam xda isi perut lpas breakfast , nk tggu mkn tengahari. mengigil lepastu peluh sejuk rasa nk pitam .. xtau la mcmna puasa nanti .

Puasa ramadhan wajib. Hanya boleh berbuka jika bimbang pada kehamilan atau ibu sdri yg tidak larat utk teruskan

Boleh je puasa ikut ketahanan badan puan.