puasa kandungan 5minggu

Normal kaa kembung perut + angin , sakit pala dan loya ..sebab berpuasa .. perlu teruskan puasa atau berbuka?

20 Các câu trả lời

5 minggu tu masih sgt awal.. setahu sy banyak artikel dr doktor2 pesan 1st trimester x digalakkan puase.. sbb 1st trimester ni sgt penting utk pembentukan otak, jantung dan saraf.. tak cukup zat, boleh jd punca kecacatan pd baby dan keguguran.. bukan nak menakut2kan, tp ni mmg risiko nya.. apekate awak cari artikel2 yg sahih dr doktor2 pakar tu bg suami awak bace.. pastu esok ajak suami terus gi klinik swasta, minta suami ikut masuk skali untuk dgr dan minta nasihat dr doktor..

3y trước

bahaya sgt awl kndungn..klu sis xloya skalipn jgnla sbb msa ni blum jd janin spenuhnya nti tkut tumbesarn tbantut..awl khamilan baby prlukan byk protein & zat.sbb scan xnmpak lgila mknanya baby kcik lg..

Hmm better berbuka sis... saya puasa seminggu pastu cek kat dr janin tak membesar lepastu tiba2 keluar darah.. dr suruh datang cek lagi 3 mggu tgk janin membesar tak kalau tak terus d&c hmmm... haritu puasa sbb badan saya okay je tapi rupa2nya baby kat dalam tak okay...😭 ada la sikit menyesal sbb puasa haritu.. saya rasa better sis takyah puasa dulu sbb kandungan baru nak kuat tu

3y trước

7 mggu waktu tu.. janin dr kata saiz 5 mggu ++

sy preggy 16week . bila puasa naik angin perut lapar sampai dekat kepala rasa nak pitam . pegi klinik doktor kata kalau dah rasa pening pening jangan puasa . dapat puasa dua hari je . sebelum tuh pun suami tak bagi puasa dah .

Saya tak puasa pun macam tu. Loya dan muntah muntah. Masuk angin kalau perut tak berisi. Kalau boleh kena ngunyah je. Saya kandungan dah 6minggu lebih. Lebih baik takyah puasa sebab takut anak tak membesar dgn baik.

diberi kelonggaran dlm agama skli Pon utk ibu2 mngndung ni excuse pose,x ase bdose ke if anything happen dekat baby korng.to amanah Dr Allah,tolng la jage sebaik mgkin..sorry ter Emo..cume kesian dekat bby.

normal tu normal bukan sebab berpuasa...tapi sebab badan tengah menyesuaikan baby..tapi sebaik2nya jgnla brpuasa ya, sbb akn berganda sakitnya...smoga d prmdhkan sis🙂

3y trước

hehe yaa...smkin brtmbh week smkin bnyk angin 😂 bole je brpuasa sis, tpi asal x tahan 0.1% terus buka puasa🤭

kalau boleh tak perlu la berpuasa ya awak . sbb kandungan baru lagi tu . baby nak membesar . awal sangat untuk awak nak berpuasa .

patut nya sis x payah berpuasa sebab kandungan masih awal . takut jd risiko bby x cukup nutrien sebab baru nak membesar kan .

3y trước

xtahu mcm mana nak explain dkt suami..dh bgtau dia mengenai ni..dia mempertikaikan sb dr. xckap apa²

Sy pregnant 5weeks pn dya xbg sy puasa sbb kndungan msih awal,lg pn mmg xley puasa sy jd dahaga sgt2😅

Saya 6 weeks start tahu pregnant memang tak puasa. Risaukan kandungan masih baru lagi.