sembelit

Saya ada masalah sembelit.nak makan makanan apa ya untuk memudahkan buang air besar? :(

29 Các câu trả lời

Sy nk masuk trimester ke 3 da sis alhamdulillah tk penah lagi sembelit...sy tk mkn sayur or buah langsung pun sb tk suka 😂 before preggy elok je kite mkn buah and sayur..semenjak preggy ni tekak langsung tk bole terima..tapi sy banyak minum air dlm 3 liter sehari...lagipun sy tk de ambik kafein or jus,what ever drink la selain air kosong jer..😂

5y trước

Ah,aa tula pelik pula haha...

Sy slalu sembelit jgk start masuk 36week.. Kdg 4 5 hari jgk tak mbuang😂 tp apa yg sy prasaan.. Bila sy mkn kurma ja, mesti mbuang pnya.. Kalo mkn pagi, ptg tu terus rasa nk mbuang 😂 Tp kalo xmkn kuma, xplk rasa nk mbuang 😊 Alhamdulillah skrg dh ok.. Mkn 3 biji je shari.. Lg pn kurma kn bagus...

5y trước

nk test la nty

Makan makanan yg kaya dgn serat dan fiber. Buah betik,pisang,jagung,sayur2. Jgn lp bykkn minum air kosg dan susu. Klu xblh jgk cb beli ostematrix shaklee sbb ada magnesium utk lawaskan pembuangan air besar. Klu dibiarkan blh mengundg buasir dan menyusahkan dr sndr apabila sembelit.

bila dh sembelit elakkn mkn pisang nti mkin sembelit..pisang elok mkn sblm jd sembelit. dh sembelit blh try mkn buah naga merah, buah prune, buah betik, buah oren sunkist. kena amal buah dan sayur stiap kli mkn bru pmbuangan lancar..air masak pn kena kerap minum.

saya sembelit jugak masa trimester 2. 1 sbb sy minum susu tepung. since stop kurang sembelit. kedua kena wajib minum air suam. since dr tu cepat je membuang and najis pn x keras. seksa sgt sembelit sbb rasa pedih luka2 kecik kalau najis keras.

Sy minum susu anmum materna formula terbaru ni...tiada gula tambahan dan rendah lemak plus ada pribiotic...alhamdulillah tak sembelit masa preggy👍..minum malam sblum tdo,pagi nak membuang lancar je...😁

Bykkan mnum air suam/ air putih..sy dlu pn truk sembelit smpai luka2.. lepas amalkan mnum air masak/ air putih alhamdulillah wlau xberak hari2 tp x sembelit

Masa mula2 pun saya ada masalah sembelit tapi lepas saya minum susu kambing terus okay. Dah tak ada masalah sembelit. Now dah 21 weeks 🥰

Bykkn minum air,mkn buah n sayur..kalau xberhasil jgk sis blh mntk doktor ubt utk lembutkan najis.in Shaa Allah ok

Byk minum air kosong... X pun try g farmasi mntak ubat cair berak...at first mntak nasihat doc dulu