Susah buang air besar

Hai semua, ada tips ke bagaimana mengatasi sembelit dan susah buang air besar? Sy dah 3-4 hari xbuanh air besar.Ibu2 kat sini pernah ke makan ubat unilac lactulose ? Berkesan ke ya, terima kasih #firstpregnancy

11 Các câu trả lời

Hi i pun sembelit masa pregnant. Doc ada bgi ubat utk lembutkan najis. Ubat ni boleh cont je makan sepanjang pregnant tapi i makan bila susah membuang je. Tp you kena byk minum air suka atau tak mmg kena minum air kosong tu. pastu mcm i pulak buah jambu batu mmg melancarkan i membuang. Nak lgi lancar i akan blend buah jambu batu jadikan air jambu.

amalkan bangun je tido terus minum air masak segelas... sebelum gosok gigi...elok untuk badan dan inshaAllah akan membuang setiap hari dengan lancarnye...hehe.. saya dulu memang susah juga untuk membuang setiap hari tapi sekarang alhamdulillah da ok sejak buat macam ni...

masa mengandung anak sulong sy sembelit teruk...dokter minta sy banyak kan minum air kosong , sayur-sayuran dan sy ada juga minum susu full dream Fernleaf.. alhamdulillah dah tak semebelit

saya bila da 3/4 hari x membuang saya guna ubat paksa beyak...ubat tu murah rm 1.30 je kt farmasi.. kena picit kat lubang tempat membuang ti mula rasa gesa nk buang tu...

Saya pun sejak second tri ada masalah sembelit dah makan mcm2 buah, lastly saya minum air boost yg ada beetroot tu , 5 a day juice nama dia trus okay

Try mkn byk buah2 yg masam2 and high fiber, baru ikhtiar guna ubat

Sy pun sama.. sy minum susu hl terus hari tu pegi toilet 2 kali..

Makan buah byk dan minum air masak

cuba makan prunes sebelum tidur..

Sis brape week pregnant?