1 Trimester

Saya ada kemusykilan mengenai scan,bolehkah sy pegi scan slepas buat ujian kehamilan dirumah? kalau ikotkan kalender kandungan sy 6week6hari..

16 Các câu trả lời

awal lg tu sis. xnmpk apa. tu pun blm tentu kandungan sis 6w. kdg usia kndungn xsama dgn kiraan LMP. pengalaman sy ank 1st, ikutkn 6w. g scan mmg xnmpk apa. doktor suggest nk scan tvs. sy tolak sbb kawan pesan, jgn scan tvs awal² kandungan. if kandungan xkuat boleh gugur sbb kwn dia pnh awal² pregnnt scan tvs, blik keguguran . masa 6w rupanya usia kndungn sy br 4w lebih. beza seminggu lebih jgk dgn tarikh LMP. ank ke2 ni sy biar je xscan. buka buku pink 11w, elok pulak usia baby sama dgn tarikh LMP.

5mo trước

selagi tak ada simptom ancaman keguguran, inshaAllah baik2 je. doa banyak2 sis. kalau scan awal2 pun bukan boleh buat apa. semua dalam rahim tu rahsia Allah, tawakkal pada Dia. kalau ada simptom ancaman keguguran, cepat2 gi check up.

Boleh dah kalau nak gi scan dkt klinik, sama ada nampak kantung atau tak itu bila dah scan je tahu. Kalau tak nampak kantung lagi repeat 2 minggu lagii. Kalau tak puas hati scan atas perut boleh gi tvs scan (scan ikot bawah) yg penting folic acid teruskan makan ye

Boleh. Saya UPT +ve 2 hari berturut, terus buat pengesahan hamil di klinik sbb saya berisiko hamil. Rezki nampak kantung pada usia kehamilan 4m 3h. Ulang scan 2 minggu seterusnya. Saya buat sbb gitu sebab sy tak nak diri tertanya - tanya.

bley.. sye pun scan mse 6 weeks+.. nmpk janin tp xde heartbeat lg.. ble 8 weeks+ bru ade heartbeat.. klu awak jnis hati x tenteram/x saba2 mcm sye bley peg scan.. n of coz klu xde msalah kwangn utk peg scan byk2 kali..

saya masa pregnant no 3 , sy call kk , dia mintak saya scan awal2 sebab ada sejarah keguguran. so sy scan masa tu 6w. try la call kk dulu , setengah kk akan mintak awak scan dulu kat swasta untuk bukak buku..

5mo trước

betul sama dengan sy.. utk 2nd bby dia suruh scan swasta dulu

Saya pergi scan kat swasta 4 weeks masa tu sebab tiba2 ada bleeding. Tapi masa tu dah ada kantung ☺️. Pastu 8 weeks pergi scan sekali lagi sebab nak bawak gambar scan tu ke KK untuk bukak bk pink.

Scan je sis tp prgi swasta. Saya 4 weeks dah pergi lepas check upt positive 😂 mmg nampak kantung je dulu, nnt lg 2 mggu dtg lg utk dr monitor baby pula.

sis boleh je nak scan tapi awal2 ni if ade rezeki nampak kantung n heartbeat. biasanya doc sarankan scan 8w ke atas. kalau ade spotting sis boleh scan

9 minggu sy scan dh nampak jantung baby.. 10 minggu buat appointment buku pink. 12 minggu appointment checkup.