Pendapat tentang menggugurkan kandungan

Hi, saya ada baby 1yr11m boy, skrg umur laki bini 33thn. Dulu nk dpt baby lambat juga tunggu dlm 2yr+.. Tapi skrg cek UPT positive pula preggy, sy kira2 dlm 1-2bulan period tak consistent. Gaji household laki bini dlm Rm10k+/- tinggal di shah alam. Expenses 1 kereta, 1rmh sewa and 1 rmh beli. Rasa tak ready lagi nak ada anak no 2. Financially and physically tak ready duduk bandar ni. Kalau sy gugurkan kandungan, kami dikira belum berdosa lagi sebab kandungan masih belum ada roh. Hati masih berat utk gugurkan. Mcm mana?

50 Các câu trả lời

maaf ya haram gugurkan..org lain berusaha nak dapatkan anak..mcm kami ,lain anak lain rezeki dan mmg betol...urusan mudah,kesihatan yg baik pun slh 1 rezeki bkn dkt duit semata2..10k xcukup? kmi 1.3k gaji tu boleh hidupan 3org anak smua rapat2...kdg rsa xkuat...n hidap anxiety n depress..tpi ada 1 bnda yg sy fikir"KALAU SY TAK KUAT MCMNA SY BOLEH BERTAHAN SAMPAI KE TAHAP INI" Thts why sy biarkn semua berlalu dengan proses dia sendiri...kdg terfikir mcmna boleh settle semua benda ya dgn gji sekecil tu hehehe...Ajaib kan...Makin kita memikir ,makin stress la kita dan makin rsa xcukup serba serbi xkena...yg penting kna sentiasa usahaa bt yg lebih baik... sbb anak 2nd ni selepas anak 1st bru setahun czer..kmi xrancang tpi tuhan dh beri...sma juga anak 3rd ni.. syukur 2nd n 3rd tu normal.. nn mmg bnyk sgt perubahan dia... hari2 fikir apa yang jadi tu semuaa 1 kejutan..sbb bnda yg kita xboleh jangka terjadi..thts y kami suami isteri anggap sbg 1 surprise dlm hidup kami... bersangka baiklah,maka yg dtg tu baik2 semuanya...